Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skog.

Skogsbränder i ett förändrat klimat

Tipsa om artikeln
Ett generellt varmare klimat medför att säsongen för brand i vegetationen förlängs i Sverige i framtiden. Såväl ytan som skogsbrändernas antal kan komma att öka.
Antalet högriskdagar då skogsbränder kan inträffa förväntas öka i södra Sverige. För norra Sverige förväntas det däremot bli en marginell minskning av antalet högriskdagar.
 
Den förväntade nederbördsökningen under vintern kommer antagligen inte att inverka nämnvärt på brandsäsongens start på grund av att den typ av bränslen vi har bara håller begränsade vattenlager.

Brandriskprognoser

Med hjälp av beslutsstödet Brandrisk i skog och mark kan länsstyrelser och kommuner få hjälp med bedömning av brandbeteenden och brandrisk inför beslut om insatser, eldningsförbud och som underlag för information om brandrisker i vegetation.

I beslutsstödet återfinns brandriskprognoser, historiska data över brandrisker, nederbörd, temperatur, luftfuktighet och vind, risk för gräsbrand, markvattenhalt, landväderprognoser, varningar, blixtregistreringar, åskriskprognoser och vind- och luftfuktighetsprognoser.
Publicerad: 2009-11-09 kl. 15:31
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete

 
Värmens påverkan på samhället
Antal