Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Kommunalteknisk försörjning

Tipsa om artikeln
Alla kommuner bör kunna erbjuda sina invånare trygghet vad avser robustheten i den tekniska försörjningen. Robustheten i form av innehav eller tillgång till fysiska resurser som reservanordningar för el-, vatten- och värmeförsörjning varierar beroende på kommunernas varierande förutsättningar.
Kontakt
010-240 51 11
070-675 62 77
 
Variationen beror bland annat på kommunens storlek, omfattningen av kommunens tekniska infrastruktur, dess geografiska utsträckning, om kraftvärmeverk finns, kommunens ambitionsnivå, ekonomiska resurser med flera faktorer.

Risk- och sårbarhetsanalyser för kommunalteknisk försörjning

En teknisk risk- och sårbarhetsanalys har primärt till syfte att identifiera samhällsviktiga och avbrottskänsliga verksamheter inom kommunen och att fastställa deras försörjningsbehov av el, värme, vatten vid olika slag av kriser.
 
En prioritering av verksamheterna är nödvändig eftersom inte alla kan försörjas fullt ut vid kris. Som stöd för analysen används ett eller flera rimliga krisscenarier. Analysens mål är att identifiera bristerna i försörjningstryggheten på sådan detaljnivå att en åtgärdsstrategi kan formuleras.
Riskanalyser kan genomföras på olika sätt och med olika ambitionsgrad eftersom bland annat förutsättningarna varierar i olika kommuner (befolkningsstorlek, yta, omfattningen av de tekniska försörjningssystemen med mera.).
 
I de fall anläggningar för teknisk försörjning ägs och drivs av annan aktör än kommunen, t.ex. privata bolag, är det ändå kommunens ansvar antingen att se till (till exempel genom avtal) att funktionen kan upprätthållas i behövlig omfattning eller att egna reservsystem anordnas.
Ändringar i de kommunala verksamheterna sker ständigt vilket påverkar förutsättningarna för krisförsörjning. Det innebär att riskanalys-/riskhanteringsarbetet måste vara en kontinuerlig process.
Publicerad: 2009-12-03 kl. 16:48 | Senast granskad:2016-02-22 kl. 13:24
Kontakt:
Niklas Andrén Niklas.Andren@msb.se

Systematiskt arbete med skydd av samhällsviktig verksamhet
Antal
Ej i lager