Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

EU och skydd av samhällsviktig verksamhet

Tipsa om artikeln
Det internationella perspektivet är en viktig del i arbetet med skydd av samhällsviktig verksamhet. På EU-nivå bedrivs arbetet framför allt inom ramen för det europeiska programmet för skydd av kritisk infrastruktur, EPCIP.

Internationellt och inom EU pratar man om skydd av kritisk infrastruktur. I Sverige har vi en bredare definition av arbetet som vi kallar skydd av samhällsviktig verksamhet.

Målet med arbetet inom EPCIP är att förbättra skyddet av kritisk infrastruktur i EU. Terrorismhotet är en högt prioriterad fråga, men arbetet ska omfatta alla slags hot och risker. En av de viktigaste delarna i programmet är ett EU-direktiv från 2008 (EG-Direktiv, 2008/114/EG) som reglerar arbetet inom området. Direktivet omfattar energi- och transportsektorerna, och går huvudsakligen ut på att EU:s medlemsstater ska identifiera och utse europeisk kritisk infrastruktur, ECI.

För att en kritisk infrastruktur ska kunna pekas ut som en ECI krävs bl.a. att en driftsstörning eller förstörelse av infrastrukturen skulle få betydande konsekvenser för minst två medlemsstater.

Andra delar i EPCIP-programmet är ett nätverk för laboratorier, testplatser och experter (ERNCIP), ett informationsdelningsverktyg (CIWIN), en fond för finansiering av åtgärder inom området (ISF Police), samt ett samarbete med länder utanför EU, framför allt USA och Kanada.

Arbetet med EPCIP i Sverige

MSB är utpekad nationell kontaktpunkt för arbetet med EPCIP-frågorna i Sverige. Det innebär att MSB ska samordna frågor kring skydd av kritisk infrastruktur i Sverige, med andra medlemsstater och med EU-kommissionen.

Sverige har hittills inte pekat ut någon europeisk kritisk infrastruktur på sitt territorium.

MSB:s internationella arbeten

 Europeiska programmet för skydd av kritisk infrastruktur (EPCIP:s webbplats)

 ECI-direktivet (Notisums webbplats)

Ny inriktning för EPCIP-arbetet (extern webbplats)

ERNCIP-nätverket (extern webbplats)

 EU-finansiering för skydd av kritisk infrastruktur (ISF Police, extern webbplats)

Publicerad: 2009-09-29 kl. 16:18 | Senast granskad:2016-02-22 kl. 13:23
Kontakt:
Tobias Rosander Tobias.Rosander@msb.se