Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Om Krisberedskapsveckan

Tipsa om artikeln
Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors beredskap inför samhällskriser, ytterst krig. Kommunerna är huvudaktörer i kampanjen och genomför olika aktiviteter riktade till invånarna under veckan.

MSB har initierat Krisberedskapsveckan som genomfördes för första gången 2017. Även om kommunerna är huvudaktörer i kampanjen uppmanar MSB kommunerna att samverka med andra aktörer under veckan, exempelvis det lokala näringslivet, frivilligorganisationer, branschorganisationer och myndigheter i kommunen och länet. Tanken är att kampanjen ska växa med tiden och engagera allt fler aktörer i samhället.

Mål med Krisberedskapsveckan är att:

• fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid en samhällskris (kris och krig)

• fler privatpersoner skaffar sig en hemberedskap

• den lokala riskkommunikationen utvecklas.

  

MSB stödjer med kampanjmaterial och fördjupad information

MSB erbjuder alla som vill delta i Krisberedskapsveckan ett kampanjmaterial (roll-ups, affischer, annonser, flaggor med mera) i form av färdiga tryckfiler som finns här på msb.se. Kampanjens huvudbudskap är: Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? Huvudbudskapet liksom den grafiska profilen har varit de samma sedan starten. 2018 satsade MSB särskilt på att få med skolorna i kampanjen genom att ta fram ett särskilt kampanjmaterial till landets högstadieelever.   

I anslutning till kampanjen 2018 skickade MSB ut broschyren Om krisen eller kriget kommer med information om tänkbara hot mot samhället och vårt land, hur olika kriser kan påverka oss, men framförallt hur människor kan förbereda sig för att kunna hantera en allvarlig händelse så bra som möjligt.

Som ett komplement till broschyren finns också MSB:s webbplats för privatpersoner dinsäkerhet.se med fördjupande texter, frågor och svar, filmer, poddradioavsnitt och översättningar av broschyren till flera olika språk. MSB uppmanar alla som deltar i Krisberedskapsveckan att länka till webbsidan. 

Ökat intresse för Krisberedskapsveckan

MSB ser ett ökat intresse för kampanjen, både från kommuner, branschorganisationer, näringsliv och medier. Broschyren Om krisen eller kriget kommer fick stor uppmärksamhet och lyckades sätta fokus på människors beredskap inför kris och krig, men också på människor som en viktig resurs för vår gemensamma säkerhet och beredskap. 

Krisberedskapsveckan 2019

2019 genomförs kampanjen för tredje året i rad och då under vecka 19, den 6-12 maj.

Använd hashtag #Krisberedskapsveckan för kommunikation om veckan. 

Publicerad: 2017-10-13 kl. 14:14 | Senast granskad:2018-09-07 kl. 11:00
Kontakt:
Christina Andersson Christina.Andersson@msb.se