Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Kommunal krisberedskap

Tipsa om artikeln
Kommunerna har en viktig roll i samhällets krisberedskap - ju bättre kommunerna är på att hantera kriser, desto bättre blir hela samhället på att hantera kriser.

Kommunens ansvar

Kommunen har ansvar för att bedriva sin verksamhet både i vardag, kris samt under höjd beredskap. De har också det geografiska områdesansvaret på lokal nivå. Det innebär att de ska verka för att samverkan och samordning kommer till stånd med aktörer inom kommunen. De ska även samordna information till allmänheten. Kommunerna äger och driver även egen samhällsviktig verksamhet.

Kommunens uppgifter finns i lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (LEH).

Mål och ersättning för arbetet preciseras i en överenskommelse mellan MSB och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Överenskommelse kommunernas krisberedskap (pdf, nytt fönster)

Planera och följ upp

Du som ska planera kommunens krisberedskapsarbete kan ta utgå ifrån kommunens ordinarie planerings- och uppföljningsprocess. Vissa kommuner väljer att integrera arbetet med arbete med lagen om skydd mot olyckor eller med brottsförebyggande arbetet och folkhälsoarbete.

Planera kommunal krisberedskap - råd och viktiga underlag i varje steg av processen för ett systematiskt planeringsarbete

Särskild satsning på civilt försvar 2017

I juni 2017 beslutade regeringen om en ändring i regleringsbrevet för MSB, som innebär att 60 miljoner kronor tilldelas kommuner och landsting för att stärka arbetet med civilt försvar under 2017. De extra medel som nu tillförs kommuner och landsting för 2017 ska göra det möjligt att komma igång med arbetet som rör civilt försvar. I juli 2017 skickades information till alla kommuner och landsting om den särskilda satsningen.

Förtydligande angående användning av extra medel för civilt försvar

Brev till kommunerna om särskild satsning på arbetet med civilt försvar

Bilaga med exempel på vad ersättningen kan användas till (kommuner)

Brev till landsting om särskild satsning på arbetet med civilt försvar

Bilaga med exempel på vad ersättningen kan användas till (landsting)


Läs mer om uppdraget på regeringens webbplats

 
 
Publicerad: 2009-10-26 kl. 15:22 | Senast granskad:2018-05-22 kl. 13:40
Kontakt:
Malin Uppvall Malin.Uppvall@msb.se