Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Frivilliga försvarsorganisationer och anslag 2:4

Tipsa om artikeln
Frivilliga försvarsorganisationer har möjlighet att ansöka om medel ur anslag 2:4 Krisberedskap för uppdrag inom rekrytering, försvarsupplysning och utbildning.

Vilka kan få medel från anslaget?

De 18 frivilliga försvarsorganisationer som omnämns i Förordningen (1994:524) om frivillig försvarsverksamhet kan få uppdragsersättning för att genomföra särskilda uppdrag.

Förordningen (1994:524) om frivillig försvarsverksamhet

Syfte med uppdragsersättning till frivilliga försvarsorganisationer

Syftet med uppdragsersättningen till frivillig försvarsverksamhet är att höja krisberedskapen i samhället och främja totalförsvaret.

Förutsättningar för finansiering

Beloppet som kan fördelas till uppdrag bestäms årligen av regeringen i MSB:s regleringsbrev.

För att beviljas medel från anslaget måste uppdragen uppfylla de ändamål som regeringen fastställt för anslaget och vara förenliga med förordningen om frivillig försvarsverksamhet.

Det finns även Allmänna villkor för hur medel får användas. Villkoren är en bilaga till överenskommelsen mellan MSB och respektive organisation som reglerar bland annat giltiga kostnader, tidpunkter för rekvisition av medel, prognoser och uppföljning.

Kontakta MSB för mer information om villkoren.

Hur ansöker man om medel från anslaget?

Frivilliga försvarsorganisationer kan ansöka om medel i flerårscykler för sina uppdrag utifrån behoven hos offentliga aktörer. Det finns också möjlighet att söka tilläggsmedel under innevarande år efter dialog med MSB. MSB tar också fram vissa uppdrag utifrån behov av att stärka förmågan inom krisberedskapen och civilt försvar.

Instruktioner för ansökan sänds per brev till de berörda organisationerna.

Publicerad: 2012-06-04 kl. 12:37 | Senast granskad:2018-05-07 kl. 15:38
Kontakt:
Pernilla Hultén Pernilla.Hulten@msb.se