Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Anslag 2:4 Krisberedskap

Tipsa om artikeln
Varje år ger regeringen MSB i uppdrag att fördela cirka en miljard kronor genom anslag 2:4 Krisberedskap för att förstärka samhällets krisberedskap och försvarsförmåga.

Centrala myndigheter och länsstyrelser kan söka medel för utvecklings- och samverkansprojekt för kommande år. Frivilliga försvarsorganisationer kan bland annat söka för utbildningsuppdrag. Kommuner och landsting behöver inte söka medel utan får en viss summa varje år som fördelas enligt en särskild överenskommelse.

Vad ska anslaget användas till?

Anslaget ska användas till åtgärder som stärker samhällets samlade beredskap och förmåga att hantera allvarliga kriser och deras konsekvenser. Anslaget får även i viss utsträckning finansiera åtgärder som syftar till att skapa eller vidmakthålla förmågan till höjd beredskap för det civila försvaret.

Vilka får ta del av anslaget?

Anslaget fördelas på olika sätt beroende på organisation. Läs vilka förutsättningar som gäller för:

Årlig inriktning av anslaget

Anslaget skapar viktiga förutsättningar för de aktörer som ansvarar för krisberedskap att samverka på ett samordnat sätt.

Varje år gör MSB en inriktning för anslaget som i sin tur bygger på den inriktning som regeringen anger i MSB:s regleringsbrev samt MSB:s analys i den nationella risk- och förmågebedömning (NRFB).

MSB:s regleringsbrev

MSB:s nationella risk- och förmågebedömning

MSB lyfter fram att anslaget bör inriktas på:

  • att vidta mer konkreta beredskapsåtgärder som stärker den samlade beredskapen med utgångspunkt i kraven vid höjd beredskap samt
  • att stödja uppbyggnaden av konkret beredskapsförmåga framför generella kunskapshöjande åtgärder och metodutveckling.

Inriktning för anslag 2:4 Krisberedskap år 2019

Publicerad: 2009-10-26 kl. 15:24 | Senast granskad:2018-06-20 kl. 14:44
Kontakt:
Per Sandén Per.Sanden@msb.se