Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Anslag 2:4 Krisberedskap

Tipsa om artikeln
Under vissa förutsättningar och under en begränsad period kan särskilda medel beviljas för att förstärka effekten av samhällets samlade krisberedskap eller den samlade förmågan att hantera kriser. Riksdagen anslår därför årligen cirka 1 miljard kronor till sådana insatser genom anslag 2:4 Krisberedskap.

Vi har alla ett ansvar för krisberedskapen. För myndigheter, kommuner och landsting regleras den av ansvarsprincipen. Det innebär att den som har ansvar för en verksamhet under normala förhållanden har samma ansvar i en krissituation. Åtgärder för att upprätthålla verksamhetens grundläggande förmåga i kris bör därför finansieras med egna anslagsmedel.

Hur används anslag 2:4 Krisberedskap?

Cirka hälften av 2:4-anslaget används till utvecklingsprojekt inom länsstyrelser och centrala myndigheter inklusive MSB. Landsting och kommuner får cirka en tredjedel av anslaget för uppgifter enligt lagen om extraordinära händelser. MSB använder också medel för att finansiera forskning och frivilliga försvarsorganisationer får uppdragsmedel.

Publicerad: 2009-10-26 kl. 15:24 | Senast granskad:2016-04-25 kl. 13:55
Kontakt:
Kristina Westerdahl Kristina.Westerdahl@msb.se