Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Elektromagnetiska hot

Tipsa om artikeln
Elektromagnetiska hot kan slå mot informationssystem genom att påverka den elektronik de körs på, och/eller de trådlösa kommunikationer de ofta är beroende av.

Vad händer i samhället om mobilnätet inte fungerar, betaltjänster via internet eller uttagsautomater är oanvändbara, trafiksignaler på vägar och järnvägar är nedsläckta, det inte längre finns TV- eller radio­utsändningar på grund av att någon antagonistisk grupp slagit ut dessa med elektromagnetiska medel?

Det civila samhällets krishanteringsförmåga är beroende av ett flertal system som innehåller elektronisk utrustning för styrning, kontroll, övervakning, kommunikation med mera. Dessa kan utsättas för angrepp med olika typer av antagonistiska elektromagnetiska hot (EM-hot), som exempelvis kraftiga störsändare eller vapen som avger elektromagnetiska pulser.

Militärt har telekrigsområdet blivit ett av de centrala verktygen i konflikter runt om i världen. Civilt har störsändare kommit att användas, exempelvis av polis för att ta ner drönare, men även av kriminella till exempel för att slå ut villalarm vid inbrott.

Kunskapen om dessa möjligheter sprids samtidigt som man kan konstatera att det inte krävs några exotiska, svårhanterliga material eller industriell kapacitet för att konstruera utrustning som kan åsamka stora störningar i informationssystem som innehåller och styrs av elektronik.

Risk- och sårbarhetsanalys samt utbildningsmaterial

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har på MSB:s uppdrag tagit fram utbildningsmaterial, samt en vägledning för risk och sårbarhetsanalys rörande elektromagnetiska hot.

Rapport: Introduktion till avsiktliga elektromagnetiska hot mot samhällsviktig verksamhet och kritisk infrastruktur

Faktablad: Introduktion till avsiktliga elektromagnetiska hot mot samhällsviktig verksamhet och kritisk infrastruktur

Introduktion till avsiktliga elektromagnetiska hot mot samhällsviktig verksamhet och kritisk infrastruktur (kontakta MSB för PPT-version)

Folder: Elektromagnetiska hot mot samhällsviktig verksamhet och kritisk infrastruktur

Vägledning för risk- och sårbarhetsanalys avseende antagonistiska elektromagnetiska hot mot samhällsviktig verksamhet och kritisk infrastruktur

Genomförande av huvudstudie rörande antagonistiska elektromagnetiska hot mot samhällsviktig verksamhet och kritisk infrastruktur

Seminarier

Den 29/1 2018 Genomförde MSB ett seminarium på Försvarshögskolan tillsammans med CBG-EM hot.

"Avsiktliga elektromagnetiska hot" - föreläsning av Tomas Hurtig, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)

"Erfarenheter från pilotstudier av RSA avseende EM-hot"  - föreläsning av Sten E Nyholm, (FOI)

"Vägledning RSA avseende EM-hot" - föreläsning av Kia Wiklundh, (FOI)

Om seminariet samt alla presentationer

Centrala Beredningsgruppen  Elektromagnetiska Hot (CBG EM-hot)

CBG EM-hot är ett forum för informationsspridning och samverkan om EM effekter. Beredningsgruppen initierades 1980 av ÖB. Nuvarande ordförande är Försvarshögskolans representant. MSB är nuvarande huvudman. Beredningsgruppen kan kontaktas via MSB.

Länk till faktablad

Övriga länkar

Förstudie om risk och sårbarhetsanalys elektromagnetiska hot

Fortifikationsverkets Vägledning för skydd mot avsiktliga EM-hot

Publicerad: 2018-02-06 kl. 10:00
Kontakt:
Gustav Söderlind Gustav.Soderlind@msb.se