Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Vägledning om säker upphandling av it-relaterade tjänster

Tipsa om artikeln
MSB har tagit fram en vägledning för att stödja myndigheter, kommuner och landsting att göra säkrare upphandlingar av it-system, outsourcing och molntjänster.
Svenska myndigheter, kommuner och landsting är allt mer beroende av sin informationshantering. Varje år sker upphandling av it-system, outsourcing och molntjänster för miljardbelopp för att stödja informationshanteringen.
 
För att it-stöden ska fungera är informationssäkerheten mycket viktig. Detta gäller både rent tekniska aspekter men i ännu högre grad organisatoriska frågor som ansvarsfördelning, informationsklassning och uppföljning. Trots att säkerheten är så betydelsefull sker många upphandlingar av it-stöd utan rimlig kravställning på informationssäkerhet.

Vägledningen ger stöd för olika aktiviteter i upphandlingsprocessen som riskanalys, informationsklassning, ansvarsfördelning, kravställning och uppföljning. Det ingår även en bilaga som Kammarkollegiet tagit fram kring hur informationssäkerhet kan föras in då en myndighet använder de gemensamma ramavtalen.
 
Målgrupp för vägledningen är informationssäkerhetsansvariga, upphandlare, it-chefer och projektledare för it-projekt. Vägledningen kan även ses som ett stöd för leverantörer av system och tjänster.
 
Upphandla informationssäkert: en vägledning
Varje år genomförs tusentals upphandlingar runt om i Sverige. Gemensamt för upphandlade varor och tjänster är att de är beroende av att i...
Publikationsnummer:
MSB1177
 
 
 
Publicerad: 2013-04-16 kl. 11:56
Kontakt:
Christoffer Karsberg Christoffer.Karsberg@msb.se