Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Metodstöd för informationssäkerhet

Tipsa om artikeln
MSB:s metodstöd för systematiskt informationssäkerhetsarbete riktar sig till dig som arbetar med informationssäkerhet i en organisation, oavsett verksamhetsområde och storlek på organisation. Metodstödet ska kunna användas om din organisation står i startgroparna för att införa det systematiska arbetssättet men också om din organisation redan har mycket på plats.

Metodstödet bygger på de internationella standarderna för informationssäkerhet, ISO/IEC 27000-serien, och då främst SS-EN ISO/IEC 27001 och SS-EN ISO/IEC 27002. Standarderna ger god ledning men kan vara svårtolkade och är generellt hållna eftersom de gäller internationellt. Standarderna pekar främst på vad som behöver göras. För att lättare kunna arbeta systematiskt behöver dock många verksamheter mer praktiskt stöd för att veta hur de olika delarna ska utformas och användas. Metodstödet syftar därför till att förtydliga hur ett systematiskt informationssäkerhetsarbete kan utformas och användas utifrån standarderna, och då från ett mer nationellt perspektiv. Metodstödet innehåller vägledningar, råd, tips, mallar och andra verktyg.

Metodstödet riktar sig till den som samordnar informationssäkerhetsarbetet i organisationen och består av fyra olika metodsteg som tillsammans bildar helheten av det systematiska informationssäkerhetsarbetet. Dessa metodsteg är:

  • Identifiera och analysera
  • Utforma
  • Använda
  • Följa upp och förbättra.

Metodstödet kommer att ständigt förbättras och utvecklas. Nya texter och verktyg kommer att tillkomma. Succesivt kommer vägledningarna och verktygen att kompletteras med utbildningsmaterial, fördjupningstexter och kompletterande texter samt exempel från de organisationer som vill dela med sig.

Du hittar metodstödet på:

Informationssäkerhet.se

Publicerad: 2010-02-22 kl. 13:41 | Senast granskad:2018-03-06 kl. 13:20