Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Informationssäkerhet och bedrägerier

Tipsa om artikeln
Under 2016 anmäldes 200 000 bedrägeribrott. Bedrägerier som kan bli förödande för den enskilde individen, föreningen eller företaget. Hur skyddar vi oss?

Phishing – Spoofing – Baiting…

… är exempel på social engineering, det vill säga metoder som används för att manipulera privatpersoner och företag att lämna ut känslig information för att genomföra bedrägerier. Det kan vara alltifrån lösenord och bankuppgifter till att i hemlighet installera skadlig programvara.

FIDI Finans vill ge dig som representant för myndighet eller organisation, en ökad kunskap och förståelse för bedrägerier och dess konsekvenser, så att vi tillsammans kan öka allmänhetens medvetande.

Den 26 oktober anordnades en seminariedag om Cyber Awareness - Social Engineering.

Ta del av filmer och presentationer från seminariet här

Program från seminariedagen

Medverkande


Björn Seeth, Polisen – Nationellt bedrägericenter

Expert på bedrägerifrågor inom polisens Nationella Bedrägericenter.


Peter Jonegård, MSB – CERT-SE

Peter Jonegård är ställföreträdande chef på enheten för operativ cybersäkerhet och it-incidenthantering på MSB, som upprätthåller den nationella funktionen CERT-SE.

Han arbetar med analys och kommunikation. Tidigare har Peter arbetat med omvärldsbevakning, analys och incidenthantering i Försvarsmaktens CERT.


Olle Segerdahl – F-Secure

Olle Segerdahl, Principal Security Consultant på F-Secure Cyber Security Services

Olle Segerdahl är en veteran inom IT-säkerhetsbranchen, där han arbetat både med att bygga säkerhetslösningar och att peka ut säkerhetsbrister i befintliga system i över 18 år. Senast spenderade han 7 år inom Försvarsmakten på MUST där han hjälpte till att förbättra säkerhetsskyddet av rikets mest skyddsvärda information samt utvecklade metoder för att verifiera säkerheten i kvalificerade kryptoprodukter. Innan dess var han med och byggde upp en innovativ svensk start-up som utvecklade lösningar för mjukvaru-vitlistning som används i bla. industrirobotar och medicinskteknisk utrustning.

Olle är en efterfrågad talare på informationssäkerhetskonferenser och medgrundare till en av dem: hackerkonferensen SEC-T i Stockholm.


Daniel Akenine, Microsoft

Daniel Akenine arbetar som teknik- och säkerhetschef för Microsoft med ansvar för bland annat tekniska policyfrågor och säkerhetsfrågor. Han arbetar också globalt i olika standardiseringsorgan med att utveckla IT-standarder och blev 2015 utnämnd till en av världens 15 främsta IT-arkitekter av Iasa.

Daniel är även expert i regeringens digitaliseringsrättutredning, som bland annat utreder förutsättningarna att digitalisera den offentliga sektorn inom nya områden som AI, automatisering och blockkedjor.Leslie Smith, Facebook

Security Engineer, Facebook


Tomas Tobé, Moderaterna

Moderaternas rättspolitiske talesperson och ordförande i justitieutskottet


Helene Pettersson, Socialdemokraterna

Socialdemokraternas gruppledare i justitieutskottet


Unni Jerndal

Unni Jerndal är kommunikationschef på Bankgirot. Under 20 år arbetade hon som journalist på TV4:s nyhetsprogram och SVT:s Aktuellt - både som programledare och reporter. Hon har också varit chef för kommunikationsavdelningarna på Riksgälden och Polisen.

Expert på bedrägerifrågor inom polisens Nationella Bedrägericenter. 

Ta del av mer informaion på ämnet

Om du vill ha aktuell information inom området informationssäkerhet och bedrägerier kan du mejla din e-postadress till lurabedragaren@msb.se så får du informationsutskick från oss.

Vad är FIDI Finans?

FIDI-Finans är ett forum för att dela information mellan stat, näringsliv och andra relevanta organisationer avseende informationssäkerhetsaspekter inom finanssektorn.
I forumet ingår: Bankgirot, Euroclear, FRA (Försvarets radioanstalt), Handelsbanken, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), Nasdaq, Nordea, Nordnet, Polisen - NBC (Nationellt bedrägericenter), Riksbanken, Riksgälden, SEB (Skandinaviska Enskilda Banken), Skandiabanken, Swedbank, Svenska Bankföreningen, Svensk Försäkring och Säkerhetspolisen.
Publicerad: 2017-08-29 kl. 12:04 | Senast granskad:2017-11-02 kl. 17:17
Kontakt:
Roger Forsberg Roger.Forsberg@msb.se