Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Industriella informations- och styrsystem

Tipsa om artikeln
Industriella informations- och styrsystem är it-baserade system som används för att styra och övervaka fysiska processer och system i realtid. Många samhällsviktiga verksamheter – såsom exempelvis dricksvattenproduktion och eldistribution – är beroende av den här typen av system.

Före utvecklingen av automationssystem så styrdes industriella processer, transportsystem och fastigheter av mekaniska eller elektromekaniska maskiner som manövrerades manuellt av operatörer. Idag är automationssystemen mycket avancerade. Från att ha varit fysiskt isolerade och byggda på specialutvecklad teknik så byggs de idag oftast av standardiserade grundkomponenter och kopplas även samman med verksamheternas administrativa system. Av effektivitetsskäl görs de även ofta tillgängliga via internet.

Det innebär att också de industriella informations- och styrsystemen blir allt mer exponerade för traditionella it-säkerhetshot såsom skadlig kod och dataintrång. Detta samtidigt som felaktig eller utebliven funktion i dessa system kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället.

På generell nivå kan ett system sägas bestå av åtminstone fem komponenter exemplifierade i nedanstående bild:

  • En fysisk process som ska påverkas - ett vattenflöde
  • Något som påverkar - en motor som påverkar dammluckan
  • Något som mäter - en flödesmätare
  • Något som reglerar - en PLC (Programmable logic controller)
  • Någon som styr och övervakar - en bemannad central med ett Människa-maskin-gränssnitt (HMI)

 

Publicerad: 2016-06-21 kl. 10:31 | Senast granskad:2018-11-26 kl. 10:59
Kontakt: ics@msb.se ics@msb.se