Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Förberedelser

Tipsa om artikeln
Inför att NIS-regleringen träder i kraft senare i höst, finns stöd för hur man bedriver systematiskt informationssäkerhetsarbete och hur incidentrapportering går till. Rekommendationerna nedan kan fungera som en god förberedelse.

Passa på att ta del av kommande föreskrifter om systematiskt informationssäkerhetsarbete för leverantörer av samhällsviktiga tjänster och föreskrifter om incidentrapportering för samtliga leverantörer som berörs av NIS-regleringen som för närvarande är på remiss. Det är möjligt även för aktörer som inte pekats ut att lämna remissvar.

Läs mer om hur du går tillväga för att lämna remissvar

Se över det egna systematiska och riskbaserade informationssäkerhetsarbetet

Studera gärna de krav och allmänna råd som finns beskrivna i föreskrifterna om statliga myndigheters informationssäkerhet (MSBFS 2016:1) för att få en bild av hur krav om informationssäkerhet kan formuleras.

Föreskrifterna om statliga myndigheters informationssäkerhet (MSBFS 2016:1)

Hämta stöd för systematiskt och riskbaserat informationssäkerhetsarbete på Informationssäkerhet.se som erbjuder ett praktiskt inriktat metodstöd för såväl organisationer som står i startgroparna och de som redan kommit en bit på väg.

Praktiskt metodstöd

Börja förbereda för incidentrapportering

Säkerställ att ni har en god intern process för att upptäcka, rapportera, hantera och analysera incidenter internt.
Studera gärna de krav och allmänna råd som finns beskrivna i föreskrifterna om statliga myndigheters incidentrapportering (MSBFS 2016:2) för att få en bild av hur krav om informationssäkerhet kan formuleras.

Föreskrifterna om statliga myndigheters incidentrapportering (MSBFS 2016:2)

Följ etableringen av NIS

Du hittar alltid den senaste informationen om NIS-direktivet på MSB.se. Om du har allmänna frågor om direktivet är du välkommen att kontakta oss på fraga.nis@msb.se.

MSB och tillsynsmyndigheter har etablerat samarbete

MSB och tillsynsmyndigheterna har tillsammans etablerat ett samarbetsforum för att koordinera de aktiviteter som kommer att krävas för att genomföra NIS-direktivet i Sverige.

Publicerad: 2018-01-16 kl. 10:00 | Senast granskad:2018-07-04 kl. 15:53
Kontakt: Vid frågor om NIS fraga.nis@msb.se