Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Lag, förordning och föreskrifter

Tipsa om artikeln
För att Sverige ska kunna genomföra NIS-direktivet, som i grunden är ett direktiv från Europaparlamentet, har ny lag och ny förordning tagits fram.

NIS-direktivet och genomförandeförordning

I juli 2016 antog Europaparlamentet NIS-direktivet med åtgärder för att uppnå en hög gemensam nivå på säkerhet i nätverk och informationssystem inom unionen. NIS-direktivets bestämmelser trädde i kraft 2018 i hela EU och genomförs i respektive medlemsstat.
Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/1148 av den 6 juli 2016 om åtgärder för en hög gemensam nivå på säkerhet i nätverks- och informationssystem i hela unionen

EU-kommissionen beslutade i januari 2018 om en genomförandeförordning som närmare specificerar krav på säkerhetsåtgärder och incidentrapportering för leverantörer av digitala tjänster.
Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/151

Lag och förordning

För att NIS-direktivet skulle bli giltigt i svensk rätt behövde det införlivas i den svenska rättsordningen. Därför beslutades en ny lag och förordning som trädde i kraft 1 augusti 2018.

Föreskrifter inom flera områden

MSB och tillsynsmyndigheterna har föreskriftsrätt kopplat till NIS-regleringen. Den 1 november trädde MSB:s föreskrifter om anmälan och identifiering av samhällsviktiga tjänster samt föreskrifter om informationssäkerhet för leverantörer av samhällsviktiga tjänster i kraft. Föreskrifter om incidentrapportering för samtliga NIS-leverantörer träder i kraft 1 mars 2019 men kan laddas ner nu från MSB.se.

Vägledningar

Annat stöd

Publicerad: 2018-10-31 kl. 10:52
Kontakt: