Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Om kryptolösning för it-incidentrapportering

Tipsa om artikeln
Alla berörda myndigheter kommer innan den 4 april få en försändelse (till registraturen) från MSB innehållande underlag för att kunna använda kryptolösningen.

MSB tillhandahåller en kryptolösning som kan användas för att ge skydd vid överföring av it-incidentrapporter till MSB via e-post eller annan anvisad kontaktväg. Kryptolösningen baseras på programvaran ”KURIR”, version 2.0, med en av MSB framtagen hantering av kryptonycklar. "KURIR", version 2.0 är granskad av Försvarsmakten.

MSB bedömer att denna kryptolösning för inrapportering av it-incidenter får användas för att skydda information som omfattas av sekretess enligt 18 kap. 8§ och 18 kap. 13§ i offentlighets- och sekretesslagen, OSL (2009:400). Detta gäller dock inte sådan information som regleras i säkerhetsskyddslagen (1996:627).

Varje myndighet ansvarar själva för att bedöma utifrån it-incidentrapportens innehåll om tillhandahållen lösning ger erforderligt skydd. Om behov av att kunna rapportera in uppgifter som omfattas av sekretess och som rör rikets säkerhet föreligger (s.k. hemliga uppgifter), ska detta ske via lämpligt signalskyddssystem, personlig leverans eller REK/VÄRDE-post.

Myndigheter behöver en licensnyckel för att kunna använda kryptolösningen. Denna kommer MSB att skicka till angiven kontaktperson (enligt tidigare förfrågan om kontaktuppgifter för it-incidentrapportering). Om inte licensnyckel har erhållits, kontakta CERT-SE: cert@cert.se.

Viktiga stöddokument till krypto för it-incident

Nedan finns hanteringsregler, guide för installation och användarmanual till Kurir för it-incidentrapportering:


Kurir för it-incident: Hanteringsregler

kurir_it_incident_hanteringsregler.pdf

Kurir för it-incident: Snabbguide installation 
kurir_it_incident_snabbguide_installation.pdf

Kurir för it-incident: Användare
kurir_it_incident_anvandare.pdf

Publicerad: 2016-03-22 kl. 14:38 | Senast granskad:2016-12-06 kl. 16:07
Kontakt:
Katrin Berggren Katrin.Berggren@msb.se