Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Strategier för vård och omsorg samt e-förvaltning

Tipsa om artikeln
MSB har i samverkan med andra myndigheter tagit fram strategier för stärkt informationssäkerhet inom e-förvaltning samt vård och omsorg.
Vård och omsorg är en samhällsviktig verksamhet som är i hög grad beroende av information för att fungera. Vårdens informationshantering har blivit alltmer omfångsrik och komplex där olika aktörers informationssystem blivit integrerade sinsemellan och med de nationella tjänster som byggts ut. Det har under de senaste decennierna skett stora strukturella förändringar som gör att fler krav på informationssäkerhet ställs.
 
Utvecklingen mot e-förvaltning innebär bland annat att myndigheter, landsting och kommuner i allt högre grad erbjuder den enskilde och andra intressenter att sköta sina ärenden och kontakter via internet. I allt snabbare takt växer en ny nationell infrastruktur fram som också innebär en starkt ökad koncentration av information och it-lösningar. God informationssäkerhet är en nödvändig förutsättning för en effektiv och förtroendeingivande e-förvaltning. 

Gemensamt säkerhetsarbete nödvändigt

Den ökade integrationen och koncentrationen av it-lösningar ger en ny riskbild som måste hanteras gemensamt för att samhällets funktionalitet ska kunna upprätthållas. Ett gemensamt säkerhetsarbete är därför nödvändigt och i detta arbete bör tyngdpunkten ligga på ledning, styrning och analys.

Syftet med strategierna är att skapa förutsättningar för att e-förvaltning samt vård och omsorg ska kunna bedrivas med rätt nivå av informationssäkerhet. Strategierna kommer att åtföljas av handlingsplaner med konkreta åtgärder för att uppnå de gemensamma målen.
Publicerad: 2013-04-24 kl. 16:21
Kontakt:
Christoffer Karsberg Christoffer.Karsberg@msb.se