Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nationell handlingsplan 2012

Tipsa om artikeln
MSB har tagit fram en handlingsplan som ska stärka informationssäkerheten i samhället och förverkliga strategin för samhällets informationssäkerhet.
Planen är ett redskap för att förverkliga strategin som lades fast 2009 och den är framtagen på regeringens uppdrag tillsammans med de myndigheter som ingår i Samverkansgruppen för informationssäkerhet SAMFI.
 
Samhällets informationssäkerhet - Nationell handlingsplan 2012
MSB har tillsammans med de myndigheter som ingår i Samverkansgruppen för informationssäkerhet, SAMFI, tagit fram en handlingsplan som ska...
Pris:
0,00 kr
Publikationsnummer:
MSB423
Antal
Ej i lager
 
 
Informationssäkerhet har blivit en allt viktigare fråga i samhället. Samhällets gemensamma informationshantering består av en komplex infrastruktur med både privata och offentliga aktörer och olika beroenden. Säkerheten kan därför inte lösas inom en organisation utan kräver samverkan både mellan aktörer och mellan de myndigheter som har ett särskilt ansvar för informationssäkerhet.
 
För att lyckas med utmaningarna inom informationssäkerhet är det viktigt att det i samhället finns en gemensam uppfattning om informationssäkerhetsarbetet. Därför finns en strategi och en handlingsplan för samhällets informationssäkerhet.
 
MSB har därför tillsammans med de myndigheter som ingår i Samverkansgruppen för informationssäkerhet SAMFI, tagit fram handlingsplanen.  I SAMFI ingår, förutom MSB, Försvarsmakten (FM), Försvarets radioanstalt (FRA), Försvarets materielverk (FMV), Post- och telestyrelsen (PTS) samt Rikspolisstyrelsen (RPS) som representeras av Säkerhetpolisen (SÄPO) och Rikskriminalpolisen (RKP).

Innehåll

I handlingsplanen ingår ett trettiotal åtgärdspunkter, från att öka samverkan för att motverka och hantera allvarliga it-incidenter till åtgärder för att öka medvetenheten om behovet av informationssäkerhet i samhället.
 
Handlingsplanen ska ge väsentliga samhällsaktörer stöd för att förbättra sin informationssäkerhet. Bland dessa finns myndigheter, landsting och kommuner men även privata aktörer som levererar tjänster som är viktiga för att samhället ska fungera. Exempel på åtgärder i planen är:
  • Fortsätta utveckla stöd för offentliga och privata organisationers informationssäkerhetsarbete
  • Krav på säkerhetsanalyser när säkerhetsskyddsförordningen tillämpas
  • Utreda samhällets utbildnings- och kompetensbehov inom informationssäkerhetsområdet
  • Förebyggande åtgärder för att öka säkerheten i de elektroniska kommunikationerna
  • Ökad säkerhet i industriella informations- och styrsystem (SCADA)

Publicerad: 2012-08-17 kl. 13:51
Kontakt:
Margareta Palmqvist Margareta.Palmqvist@msb.se