Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Myndigheter med ansvar

Tipsa om artikeln
Enligt ansvarsprincipen är alla myndigheter ansvariga för att ha en tillräcklig informationssäkerhet inom sin verksamhet. Vissa myndigheter har också ett mer utpekat ansvar för frågor som rör informationssäkerhet. I det formella uppdraget kan det ingå tillsynsansvar, det vill säga utövande av kontroll över en verksamhet, samt föreskriftsrätt på området.
De myndigheter, förutom MSB, med ett särskilt formellt ansvar för informationssäkerhet i Sverige listas nedan.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har i uppgift att samordna arbetet med samhällets informationssäkerhet.
Läs mer om MSB:s uppdrag inom informationssäkerhetsområdet

Datainspektionen

Datainspektionen är tillsynsmyndighet enligt Personuppgiftslagen (PUL) med ansvar för skydd av personlig integritet vid behandling av personuppgifter.
Läs mer om Datainspektionen

Försvarsmakten (FM)

Försvarsmakten har uppgifter inom informationssäkerhetsområdet med bäring på rikets säkerhet rörande säkra kryptografiska funktioner, säkerhetsskydd och signalskydd.
Läs mer om Försvarsmakten (FM)

Försvarets materielverk (FMV)

FMV har inom den egna organisationen utfört evalueringar av IT-produkter och system sedan slutet av 80-talet och har länge aktivt deltagit i det internationella standardiseringsarbetet för informationssäkerhet.
Läs mer om Försvarets materielverk (FMV)

Försvarets radioanstalt (FRA)

Informationssäkerhet utgör den ena delen av FRA:s två kärnverksamheter, den andra är signalunderrättelsetjänst.
Läs mer om Försvarets radioanstalt (FRA)

Post- och telestyrelsen (PTS)

PTS bevakar områdena elektronisk kommunikation och post i Sverige. Myndigheten har bland annat i uppgift att främja tillgången till säkra och effektiva elektroniska kommunikationer. Hit hör telekommunikationer, internet och radio.
Publicerad: 2013-05-24 kl. 13:36
Kontakt: