Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nätattacker mot svenska myndigheter

Tipsa om artikeln
Mellan den första och den femte oktober 2012 genomfördes överbelastningsattacker mot ett antal svenska myndigheter och organisationer inom bland annat banksektorn och media. MSB har med anledning av överbelastningsattackerna skrivit ett PM om händelseförloppet och vidtagna åtgärder.
Överbelastningsattackerna som i oktober genomfördes mot svenska myndigheter gick i korthet ut på att skicka stora mängder internettrafik (webbanrop) till webbplatserna och på så sätt överbelasta dem. Webbplatserna blev huvudsakligen otillgängliga under någon eller några timmar men attackerna gav ändå upphov till omfattande publicitet.

MSB:s bedömning

MSB har gjort en bedömning av händelsen och denna överensstämmer väl med IT-ministern Anna-Karin Hatts bedömning att:
”..det som hittills hänt har inte orsakat några allvarliga eller bestående problem för några av våra samhällsviktiga funktioner. Även om man kanske kan få det intrycket så innebär inte de här överbelastningsattackerna totalt sett något allvarligt hot mot internet i Sverige, eller mot vårt samhälles grundläggande funktioner. Det som hänt är inte bra, men det är samtidigt inte bra om vi överdramatiserar det inträffade.” 
 

Mer information från MSB

MSB:s uppgift är att stödja och samordna arbetet med samhällets informationssäkerhet. MSB driver CERT-SE, som är Sveriges nationella CERT (Computer Emergency Response Team) med uppgift att stödja samhället i arbetet med att hantera och förebygga IT-incidenter. CERT-SE ger också råd hur man kan förebygga och hantera IT-attacker. På webbplats cert.se finns information om hur organisationer kan skydda sig, bl a mot DDoS-attacker.
 
 
På MSB:s webbplats Dinsäkerhet.se finns information till dig som privatperson om överbelastningsattacker. 
 
Publicerad: 2012-11-06 kl. 17:00 | Senast granskad:2015-03-27 kl. 15:48
Kontakt:
No such user