Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rättsfall - beslut om farlig verksamhet och tillsynsbeslut

Tipsa om artikeln
Enligt 2 kap. 3§ förordningen om skydd mot olyckor är det länsstyrelsen som efter samråd med kommunen beslutar vilka anläggningar som är farlig verksamhet. Länsstyrelsens beslut kan överklagas.

Överklagan av beslut

Länsstyrelsens beslut kan överklagas till aktuell förvaltningsrätt. Förvaltningsrättens beslut kan i sin tur överklagas till kammarrätten, vars dom sin tur kan överklagas till högsta förvaltningsdomstolen. Vid överklagande till kammarrätten och högsta förvaltningsdomstolen krävs prövningstillstånd.

Samlade domar - Länsstyrelsens beslut

En förvaltningsdomstols prövning och dom i ett ärende ger inriktning och vägledning för handläggningen. Därför har vi samlat domar som sedan 2004 avkunnats av en förvaltningsdomstol efter att länsstyrelsens beslut överklagats.
 
 
 
 
 
 
(Domen överklagades till Kammarätten, se Kammarättens dom nedan)
 
(Domen överklagades, se Högsta förvaltningsdomstolens dom nedan)
 
 
(Domen överklagades till Kammarrätten, se Kammarrättens beslut nedan.)
 
(Ny dom efter Kammarrättens återvisning för ny prövning 2008)
 

Samlade domar - tillsynsbeslut 

Här redovisas rättsfall från tillämpning vid tillsyn som MSB känner till (§ 43 Räddningstjänstlagen och 2 kap. 4 § LSO). Meddela gärna MSB om du känner till något rättsfall som inte redovisas här.

Förvaltningsrätten i Härnösand dom 2014 – Swedavia AB Åre-Östersunds flygplats

(Domen överklagades till Kammarrätten men prövningstillstånd beviljades inte varför länsrättens dom står fast)
Publicerad: 2009-11-04 kl. 15:09 | Senast granskad:2015-05-28 kl. 10:23
Kontakt:
Patrik Perbeck Patrik.Perbeck@msb.se