Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Fakta om dödsbränder

Tipsa om artikeln
Nästan 9 av 10 dödsbränder inträffar i bostäder. Varje år ingriper landets räddningstjänster vid drygt 6000 bostadsbränder.
Det brinner lika ofta i småhus som flerbostadshus. De vanligaste orsakerna liksom hur och var bränder uppstår skiljer sig dock åt. I småhus uppstår bränderna oftast i anslutning till eldstaden och i flerbostadshus oftast i köket.
 
Vid cirka 70 procent av bostadsbränderna är bränderna begränsade i sin omfattning eller släckta när räddningstjänsten anländer. Brandvarnare gör att en brand kan upptäckas tidigt. Det finns därför en koppling mellan brandens utveckling och förekomsten av brandvarnare.
 
Nästan 9 av 10 dödsbränder inträffar i bostäder. Den vanligaste kända orsaken är rökning, som står för nästan en tredjedel av dödsbränderna.
 
Andra vanliga orsaker är att branden är anlagd eller att man har glömt stänga av spisen. Vid en majoritet av dödsbränderna finns ingen fungerande brandvarnare. Personer i åldersgruppen 80 år eller äldre är kraftigt överrepresenterade i dödsbränder och i åldersgruppen 20-64 år har fler än hälften av de omkomna konsumerat alkohol före olyckan.
 
Om utvecklingen fortsätter och inga särskilda åtgärder görs visar tendensen att antalet bostadsbränder kommer att bli fler och att antalet döda i bostadsbränder riskerar att öka med drygt en tredjedel till år 2050.

Följ den preliminära statistiken över omkomna i bränder (externt, nytt fönster)

Publicerad: 2011-04-14 kl. 11:34 | Senast granskad:2014-01-28 kl. 10:29
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete