Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nationell strategi för att stärka brandskyddet för privatpersoner

Ingen i Sverige ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand.
Det är den vision MSB arbetar för tillsammans med myndigheter, kommuner och andra organisationer utifrån en framtagen strategi för hur brandskyddet kan stärkas genom stöd till enskilda.
Den nationella strategin innehåller åtgärder inom följande fyra områden:
  • kunskap och kommunikation
  • tekniska lösningar
  • lokal samverkan
  • utvärdering och forskning
Det är satsningar inom alla fyra områdena som kommer att åstadkomma förändringar.
 Värmeljus

Om nationell strategi

Ingen i Sverige ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. Det är den vision MSB arbetar för tillsammans med myndigheter, kommuner och andra organisationer utifrån en nyligen framtagen strategi för hur brandskyddet kan stärkas genom stöd till enskilda.

Utvärdering och forskning

Erfarenheter från motsvarande strategiska satsningar inom andra områden och i andra länder pekar entydigt på vikten av att stödja arbetet genom en målmedveten satsning på utvärdering och forskning.

Kunskap och kommunikation

Alla som bor i Sverige bör ha grundläggande kunskap om hur man skyddar sig mot brand och hur man agerar om det börjar brinna - det är fokus för det arbete som ska ske inom Kommunikation och kunskap i den nationella strategin för stärkt brandskydd.

Delta i kampanjen

Alla organisationer som vill minska antalet bostadsbränder genom att motivera vuxna att ta ansvar för det egna skyddet kan delta i kampanjen Aktiv mot brand.