Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Vanliga frågor om kampanjen

Tipsa om artikeln
Har du frågor om kampanjen Aktiv mot brand? Du hittar vanliga frågor här. Saknas svaret på din fråga kan du skicka in den via formuläret längst ned på sidan.

Hur länkar jag till SMS-tjänsten?

Om ni vill länka till SMS-tjänsten är det adressen skyddigmotbrand.se som gäller. Denna går under kampanjperioder antingen rakt till SMS-tjänsten eller till DinSäkerhet.se/brand

Hur avregistrerar man sig från SMS-påminnelsen?

Om någon hör av sig till er om hur man avregistrerar sig från tjänsten är det "MSB stopp" (utan ") man ska skicka som svar på det SMS som kommit. Om det inte fungerar hör av er till oss på MSB så får vi titta på om något är fel i systemet.

Vad är Aktiv mot brand?

Det är en långsiktigt kampanj vars syfte är att motivera vuxna att ta aktivt ansvar för sitt eget brandskydd och öka kunskapen om brandrisker i hemmet. Det finns ett gemensamt material och gemensamma budskap som aktiveras under ett par tidpunkter under ett år.

Vad är bakgrunden till Aktiv mot brand?

Kampanjen är en del av Sveriges arbete med att stärka brandskyddet för privatpersoner. Människors egen kunskap om brand och brandskydd liksom förebyggande kommunikation är en viktigt del av det strategiska arbetet med stärkt brandskydd.

Hur kan min organisation delta i Aktiv mot brand?

Din organisation väljer själv ut det material som passar ert lokala sammanhang. Det material som passar era aktivteter laddas ned från www.msb.se/aktivmotbrand. Det finns även tryckt material att beställa.

Vem får delta i Aktiv mot brand?

Kampanjen är öppen för offentliga organisationer, föreningar och företag som på något sätt arbetar med brandskyddsfrågor i hemmet. Organisationerna kan engagera sig enskilt eller i samarbete. Exempel på aktörer kan vara fastighetsägare, branschorganisationer, räddningstjänster, föreningar, försäkringsbolag och butiker.

När på året aktiveras kampanjen?

Brandvarnardagen 1 december, terminsstart universitet och högskola, Brandskyddsveckan, Peppar peppar 1 oktober (FN:s internationella äldredag).

Vad och när är Brandvarnardagen?

Den 1 december är temadag för brandvarnaren. Under dagen eller i samband med den genomförs olika aktiviteter för att påminna om att kontrollera om den egna brandvarnaren fungerar. Dagen är instiftad för att uppmärksamma vikten av brandskydd i hemmet, i Sverige men också i övriga Norden. Beslutet om en gemensam nordisk brandvarnardag togs av de nordiska försvarsministrarna 2011. Den första nordiska Brandvarnardagen uppmärksammades lördag 1 december 2012. 

När på året får min organisation använda kampanjmaterialet?

Materialet kan användas när som helst på året. Det finns dock fyra tidpunkter på året då kampanjen kraftsamlar. Det är vid höstterminstart för högskolor och universitet, i och med Brandskyddsveckan (v. 37), på FN:s äldredag 1 oktober och på Brandvarnardagen 1 december. Är vi många som använder samma budskap vid samma tid blir effekten större. 

Varför krävs registrering för att kunna ladda ned kampanjmaterialet?

Beställningsfunktionen på MSBs webbplats hänger samman med att beställaren skaffar ett konto. Genom registreringen ser vi dessutom vilka som deltar och vi kan då lätt informera om nytt material och utveckling av kampanjen.

Vad kostar det att delta i kampanjen?

Allt kampanjmaterial är kostnadsfritt. Däremot måste den egna organisationen stå för tryckkostnad och kostnad för annonsplats. Tryckt material med koppling till Aktiv mot brand kostar ingenting att beställa.

I Aktiv mot brand används Räddningstjänsterna som en av flera avsändare. Vilken organisation syftar det på?

Räddningstjänsterna är ett samlingsbegrepp som används i kampanjen för att göra det möjligt för alla räddningstjänster att använda materialet.  

Ställ en fråga om kampanjen

Inkomna frågor kommer vi att publicera här tillsammans med ett svar. Om du ställt en fråga och vill ha svaret skickat till dig behöver du ange din e-postadress. 
Ställ din fråga om kampanjen
Om du vill att vi svarar dig direkt behöver vi din e-postadress
 

 
Publicerad: 2012-10-26 kl. 16:00
Kontakt: aktivmotbrand@msb.se aktivmotbrand@msb.se

Skydda dig mot brand hemma
Antal
Ej i lager