Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Råd och fakta om brandskydd och brandrisker

Tipsa om artikeln
Här har vi sammanställt frågor och svar kring förebyggande arbete, skyddsutrustning och agerande.Du får råd och förklaringar kring frågor om brandrisker och brandskydd i bostäder. Längst ned på sidan kan du skicka in din egen fråga om brandskydd.

Förebygga brandrisker i hemmet

Vilka är de vanligaste brandriskerna i hemmet?

En stor del av brandorsakerna är okända, eller så kan man inte säga exakt vad det beror på. Enligt den information vi har, som bygger på räddningstjänsternas insatsrapporter, så är den vanligaste orsaken i villor bränder som på något sätt hänger ihop med uppvärmningen, framför allt det vi kallar eldstadsrelaterade bränder. I radhus/kedjehus och flerbostadshus beror de flesta bränderna på värme från spisen.

Statistik 2008-2012 för bränder i bostäder

Under perioden 2008 till och med 2012 har räddningstjänsterna varit på 14 509 bränder i lägenheter och flerbostadshus och 16 696 i småhus (villa, parhus, radhus och frititdshus)

Mer detaljerad statistik hittar du på ida.msb.se

10 vanligaste brandorsakerna i bostäder 2008-2012
Lägenhet
% av antalet
insatser
Småhus
% av antalet
insatser
Glömd spis 32 %  Soteld 31 % 
Okänd 18 %  Okänd 19 % 
Anlagd med uppsåt 13 %  Tekniskt fel 12 % 
Annan 10 %  Värmeöverföring 9 % 
Tekniskt fel 7 %  Annan 9 % 
Rökning 7 %  Glömd spis 5 % 
Levande ljus 4 %  Anlagd med uppsåt 3% 
Värmeöverföring  3 %  Gnistor 3 % 
Självantändning 1 %   Levande ljus 2 % 
Barns lek med eld 1 %   Blixtnedslag 2 % 

 

10 vanligaste utrymmen/rum bränder i bostäder började i 2008-2012
Lägenhet
% av antalet
insatser
Småhus
% av antalet
insatser
Kök 48 % Skorsten 33 %
Vardagsrum 7 % Kök 15 %
Trapphus 6 % Pannrum 8 %
Balkong/
Altan
6 % Okänt 7 %
Soprum/
Sopnedkast
5 % Vardagsrum 7 %
Sovrum 5 % Annat 6 %
Källare
(ej boyta)
5 % Utanför byggnad 5 %
Annat 4 % Sovrum 3 %
Tvättstuga 3 % Fristående förråd/
Uthus
3 %
Utanför byggnad 2 % Tvättstuga 2 %

Vad kan jag göra för att undvika en brand på grund av eldstaden?

Brand kopplad till eldstäder är den vanligaste orsaken till brand i villor och småhus. Det finns fyra viktiga saker att tänka på när det gäller eldstäder:

1. Köp rätt produkt för rätt ändamål:

Ska din eldstad fungera som trivselvärme eller stödvärme ska du satsa på en kamin, braskamin, kakelugn, eller öppen spis. Dessa värmer i första hand upp det rum de finns i. Ska du värma upp hela huset bör du däremot satsa på en värmepanna som sprider värmen via element.

2. Installera rätt:

Om du ska installera en braskamin tänk på att göra en bygganmälan till kommunen och kom ihåg att det är du som byggherre som är ansvarig för att installationen blir rätt utförd - även om du anlitar någon annan. Tänk på att följa monteringsanvisningarna och kontakta gärna någon sakkunnig, exempelvis skorstensfejarmästaren för råd.

3. Elda rätt:

Använd torr ved och följ eldningsinstruktionerna för en braskamin. Använder du för mycket ved eller eldar under för lång tid finns risken att det blir alldeles för varmt i skorstenen.

4. Sota regelbundet och ta hand om askan:

En lokaleldstad, exempelvis en braskamin, ska sotas regelbundet - minst en gång per år. Aska och sotrester ska alltid läggas i ett obrännbart kärl med tättslutande lock. Det kan vara en plåthink eller liknande. Kärlet ska placeras på obrännbart underlag, som tex en stenplatta.

Vad kan jag göra för att undvika att det börjar brinna vid spisen?

Spisen är den "hushållsmaskin" som orsakar flest bränder. Det är framför allt två saker som händer – torrkokning eller värmeöverföring. Med torrkokning menas att en kastrull eller stekpanna med mat/fett i glöms bort på den varma spisplattan och börjar brinna. Om en platta slås på av misstag och det finns något brännbart på eller i närheten av spisen kan detta ta eld. Håll därför alltid rent från brännbart material på och runt om spisen.
 
Fett från spisfläkten kan också börja brinna. En brand på spisen eller värmen från en bortglömd kastrull kan få fettet i spisfläkten att smälta droppa ner och ta eld, men det kan också hända att själva spisfläkten börjar brinna, och det kan gå mycket snabbt.
 
En "spisvakt" är ett bra hjälpmedel om man är orolig för att glömma en påslagen spis. Det finns många olika typer av spisvakter – från en enkel timer som stänger av spisen automatiskt efter en vis tid - till värme och rökdetektorer som bryter strömmen till spisen eller till och med släcker en uppkommen brand. 

Hur ska jag hantera levande ljus?

Det finns en enkel regel – lämna aldrig levande ljus utan uppsikt. Bränder orsakade av levande ljus är vanligast före och under julen. Faktum är att under december månad är levande ljus en av de vanligaste brandorsakerna. Tänk på att inte placera ljus/ljusstakar i närheten av något brännbart som till exempel en gardin. Låt dem inte brinna ner helt. Ställ aldrig värmeljus direkt på underlaget.

Är det farligt med elektrisk utrustning?

Nej, inte om den är hel och används på rätt sätt. Använd aldrig lampor, kontakter, sladdar eller elektriska apparater som verkar skadade, luktar eller låter konstigt. Överbelasta inte eluttag eller förgreningsdosor. Många apparater blir väldigt varma när de används, tex transformatorer, datorer, tv-apparater, värmefläktar mm. Se till att dessa får tillräckligt med luftcirkulation, täck inte över dem och följ tillverkas anvisningar för hur de ska placeras och underhållas. 

Är det vanligt att bränder börjar pga rökning?

Bränder som beror på rökning, eller att man tänt en cigarett är inte den vanligaste typen av brandorsak. Men det är en av de vanligaste brandorsakerna när människor omkommer vid en brand.
 
En vanligaste anledning är så kallad sängrökning, att man tänder en cigarett och sedan somnar och tappar den. Men det kan lika gärna ske i soffan eller fåtöljen som i sängen.
 
Om du har nedsatt rörelseförmåga och/eller av någon anledning inte kan förflytta dig snabbt, ha gärna tillgång till vatten i din närhet, så du kan släcka snabbt om du råkar tappa glöd i kläderna, soffan eller annat.
 
Var även noga med att cigaretten är ordentligt släckt innan du kastar den i soporna.  

När brinner det?

Statistik 2008-2012 för bränder i bostäder

Under perioden 2008 till och med 2012 har räddningstjänsterna varit på 14 509 bränder i lägenheter och flerbostadshus och 16 696 i småhus (villa, parhus, radhus och frititdshus). Antalet bränder i flerbostadshus är något fler i januari och december än under årets övriga månader. För småhus är det större skillnader mellan vinter och sommar säsong där det är betydligt fler under årets kalla månader.

Flest bränder inträffar mellan klockan 16 och 22 på kvällarna.

Mer detaljerad statistik hittar du på ida.msb.se

Totalt antal bränder 2008-2012 per månad fördelat på flerbostadshus och småhus

Totalt antal bränder per månad 2008-2012 per månad delat på flerbostadshus och småhus

Totalt antal bränder 2008-2012 per timme fördelat på flerbostadshus och småhus

Totalt antal bränder per timme 2008-2012 per månad delat på flerbostadshus och småhus

 

Vad behöver du veta för att arbeta med kampanjen? Ställ dina frågor till vår expertpanel

Ställ din fråga till expertpanelen
Om du vill att vi svarar dig direkt behöver vi din e-postadress
 

 
Publicerad: 2012-10-26 kl. 16:00
Kontakt: aktivmotbrand@msb.se aktivmotbrand@msb.se
Inloggning för kampanj
 
Skapa konto

Skydda dig mot brand hemma
Antal