Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Frågor och svar om brandskyddsutrustning

Tipsa om artikeln
Vi får frågor om de rekommendationer vi ger för brandskyddsutrustning i bostäder. Det har tidigare förekommit många olika budskap och här kommer vi att svara på de frågor vi får om brandvarnare, brandsläckare och brandfiltar.

Gäller det för alla brandvarnare att man testar genom att trycka på knappen eller är det bara är nya brandvarnare som har funktionen ?

Det gäller generellt för alla brandvarnare, både gamla och nya.

Om det finns brandvarnare som inte har denna funktion är det vår bedömning att det är i undantagsfall och att de då troligen är äldre än den livslängd tillverkare garanterar.

De flesta tillverkare av brandvarnare rekommenderar att man byter ut varnare äldre än åtta till tio år, då tillverkarna inte kan garantera en längre livslängd än så. Läs mer i intstruktionen som följde med brandvarnaren.

Det står att man inte ska testa med rök. Gäller det även testgas? Ska vi sluta använda testgas och bara testa med knappen?

När man trycker på testknappen testas alla nödvändiga funktioner i brandvarnaren. Testgas kan smutsa ner brandvarnaren vilket kan leda till förkortad livslängd för varnaren. Beroende på hur testgasen påförs, t.ex. med spray, kan det dessutom vara svårt att veta om rätt koncentration uppnås eftersom röken ska komma in i brandvarnaren snett uppifrån och jämt fördelat. Vår rekommendation är därför att sluta testa med testgas och bara testa med testknappen. (Det har även en pedagogisk effekt att visa de boende hur enkelt det är att testa).

Har brandvarnare kontrollerats av någon myndighet?

Under augusti 2014 kom resultatet från en nordisk kontroll av brandvarnare. Boverket har i ett samarbete med andra nordiska länder undersökt en del av marknaden för brandvarnare. Totalt 23 brandvarnare på den svenska, danska och norska marknaden har testats inom fyra områden: riktningsberoende, indikeringskänslighet, känslighet för rökdetektering samt ljudsignal och korrekt frekvens. I testet för riktningsberoende och indikeringskänslighet undersöktes om brandvarnaren fungerade oavsett hur den var riktad och även hur snabbt den slog larm. 19 av brandvarnarna finns på den svenska marknaden och av dem har tre så allvarliga brister att de inte får säljas alls och ska återkallas från konsumenten. Tio av de testade modellerna klarade sig helt utan anmärkningar, medan sex hade mindre anmärkningar som tillverkaren ska få tillfälle att rätta till.

Mer om testet och vilka brandvarnare det är finns på boverket.se

Publicerad: 2014-04-23 kl. 10:01 | Senast granskad:2014-08-27 kl. 11:25
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete
 
 
Brandskydd i bostäder –  för dig som ger råd
Antal
Ej i lager