Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Brandsläckare

Färg på brandsläckare

Tipsa om artikeln
En brandsläckare ska generellt vara röd för att lätt kunna upptäckas. Undantag kan dock göras för privatpersoner som i sin hemmiljö kan förväntas veta var släckaren är placerad. Släckaren ska i alla andra aspekter utom färgval uppfylla standardkraven och instruktionstexten för släckaren ska tydligt kontrastera mot aktuell bakgrundsfärg.
Majoriteten av alla handbrandsläckare är röda. Röd är även den färg som tillåts i standarden för egenskaper, funktionskrav och provningsmetoder för handbrandsläckare (SS-EN 3-7:2004+A1:2007). Detta för att man lätt skall kunna upptäcka den i händelse av brand. I en stressad situation behövs assistans för att underlätta ett snabbt och korrekt ingripande - detta innefattar även varselfärg och tydliga instruktioner.
 
På allmänna platser, arbetsplatser etc där det finns krav på att brandskyddsutrustning skall finnas (enligt 2 kap 2§, Lag (2003:778) om skydd mot olyckor), anser MSB att handbrandsläckare ska vara röda. Personer som vistas i nämnda miljöer kan inte förväntas veta exakt var en handbrandsläckare är placerad och den röda färgen tillsammans med skyltning vägleder användaren.
 
På senare tid har efterfrågan på ”designade” handbrandsläckare ökat. MSB ser positivt på den trend av ökat intresse för brandskyddsfrågor som finns i samhället. Bakgrunden till större efterfrågan på alternativa färger är att folk uppfattar de röda brandsläckarna som mindre estetiskt tilltalande och inte vill placera dem på en framträdande plats i hemmet. Alternativen till att placera en röd brandsläckare på lämplig plats hemma är inte sällan att gömma den i en garderob eller motsvarande alternativt att inte köpa någon alls.
 
En privatperson kan förväntas känna till var denne har placerat sin handbrandsläckare i sitt eget hem och nyttan av att ha en rödfärgad släckare blir inte lika påtaglig. MSB ser större nytta av att en privatperson i sitt hem har en strategiskt placerad handbrandsläckare som inte är röd, hellre än att den göms undan eller inte införskaffas alls.
 
Väljer man att saluföra handbrandsläckare som inte är röda ska det framgå att produkten endast är till för privat bruk i hemmamiljö där användaren kan förväntas veta var släckaren är placerad. Släckaren ska i alla andra aspekter utom färgval uppfylla kraven enligt nämnd standard och instruktionstexten för släckaren ska tydligt kontrastera mot aktuell bakgrundsfärg.
Publicerad: 2011-12-16 kl. 15:32 | Senast granskad:2014-02-14 kl. 13:34
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete
 
 
Brandskydd i bostäder –  för dig som ger råd
Antal
Ej i lager