Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Effektivitetsklassning och provbål för brandsläckare

Tipsa om artikeln
För att ange effektivitet hos en brandsläckare samt mot vilka typer av bränder den lämpar sig för finns effektivitetsklassning. För en oinvigd är systemet inte lätt att förstå, men de stora dragen förklaras nedan. Utformningen av effektivitetsklassning och provbål regleras av en standard, SS-EN 3-7.
Fakta
Om en släckare klarar av att släcka ett provbål av en viss storlek, så märks släckaren med tillhörande effektivitetsklass.
 

A-, B- och F-brand effektivitetsklassas

Det finns provbål för bestämning av effektivitetsklasser för bränder i fasta material (klass A-brand), bränder i vätskor (klass B-brand) samt brand i matfett  (klass F-brand). För gasbränder (klass C-brand) finns bara en generell klassning för huruvida släckare är lämplig eller inte. Den ges efter tillverkarens omdöme och kan bara ges till pulversläckare som dessutom har erhållit effektivitetsklass i klass B eller A & B. Metallbränder (D-bränder) regleras inte i SS-EN 3-7 då det är omöjligt att göra ett representativt provbål. En metallbrand är specifik med hänsyn taget till metallens art, form och brandens förlopp.

Provbål  och effektivitetsklasser för A-brand

Ett provbål för A-brand består av staplade trästavar där bålet är 5x5 dm samt har en längd i dm som motsvarar effektivitetsklassen. Exempelvis motsvarar effektivitetsklass 13A ett virkesbål som är 0,5 m högt, 0,5 m brett och 1,3 m långt.
 
De effektivitetsklasser som finns för A-brand är 5A, 13A, 21A, 27A, 34A, 43A, 55A.

Ett provbål för A-brand består av staplade trästavar där bålet är 5x5 dm samt har en längd i dm som motsvarar effektivitetsklassen.

Provbål och effektivitetsklass för B-brand

Ett provbål för B-brand består av ett cirkulärt plåtkärl med 2/3 heptan och 1/3 vatten. Siffran i effektivitetsklassen anger storleken på provbålet och representerar den totala mängden vätska i liter, men även radien på provbålet i kvadrat. De klasser som finns är: 21B, 34B, 55B, 70B, 89B, 113B, 144B, 183B, 233B.

Ett provbål för B-brand består av ett cirkulärt plåtkärl med 2/3 heptan och 1/3 vatten. Siffran i effektivitetsklassen anger storleken på provbålet och representerar den totala mängden vätska i liter, men även radien på provbålet i kvadrat.

Provbål och effektivitetsklass F-brand

Ett provbål för F-brand består av ett fat med vegetabilisk olja som upphettas till självantändning (330-380 °C). Siffran i effektivitetsklassen motsvarar mängden olja i liter. De effektivitetsklasser som finns är: 5F, 25F, 40F, 75F.
Publicerad: 2010-02-23 kl. 10:17 | Senast granskad:2014-02-14 kl. 13:35
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete
 
 
Brandskydd i bostäder –  för dig som ger råd
Antal
Ej i lager