Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Brandskyddsutrustning

Det finns olika typer av utrustning som skyddar mot brand och som bidrar till att minska konsekvenserna om det ändå skulle börja brinna.
För att detta ska fungera krävs att utrustningen fungerar på avsett sätt. På de här sidorna finns information om vanlig brandskyddsutrustning och de standarder och regler som gäller för dessa.
Brandvarnare och brandsläckare

Rekommendationer: Brandskydd i bostäder

Vi rekommenderar att alla privatpersoner har brandvarnare, 6 kilos pulversläckare och brandfilt, mått 120x180 cm, hemma. Här finns fakta om antal, placering, skötsel och test.
Brandsläckare

Brandsläckare

Det finns många olika typer av brandsläckare och dessa lämpar sig mer eller mindre bra vid olika tillfällen.

Kostnad-nytta av brandskydd

Kostnadsnyttokvoterna för brandvarnare är över 10 för både villa, radhus och flerbostadshus. Det innebär att brandvarnare är klart samhällsekonomiskt lönsamma. När det gäller sprinkler i särskilda boenden för äldre är kvoterna mellan nytta och kostnad högre än i tidigare svenska studier och sprinkler har alltså blivit lönsammare.
Utrymningsskylt

Skyltar

MSB får ofta frågor om originalfiler för de skyltar som ska användas för att markera till exempel utrymningsväg eller var brandredskap finns i en lokal. Filerna kan laddas ner från Arbetsmiljöverkets webbplats.

Släcksystem

MSB får regelbundet frågor om hur vi ser på sprinkler. Vår syn har tidigare redovisats i bland annat tidningen Sirenen, vid sprinklerdagar och när vissa ärenden har handlagts.
 
 
Brandskydd i bostäder –  för dig som ger råd
Antal
Ej i lager