Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Brandskydd i radhus

Tipsa om artikeln
Efter svåra radhusbränder vill många veta mer om sitt brandskydd. Utifrån erfarenheter från många brandutredningar och insatsstatistiken ger vi här en del goda råd.
Reglerna för brandavskiljningar i radhus varierar. De har ändrats under årens lopp och beror på byggmaterialet och byggsättet.
 
Erfarenheter visar att brandsektionering mellan lägenheterna ofta fungerar. Problemet är när branden sprids till husens vindar. Det kan ske från lägenheten direkt eller via takfoten. Om branden börjar utomhus eller när lågor slår ut genom fönster sker en snabb spridning till vinden. Då ska brandsektionering på vinden hindra att branden sprids. Om så ändå sker går den ofta ner i andra lägenheter och hela längan förstörs.
 
I de flesta fall ska det finnas en brandsektionering på vinden som står emot en brand i 30 minuter. Brandsektionering på vindar fungerar dock inte alltid. De kan vara dåligt utförda eller så har man gjort hål i dem för till exempel kablar. Håltagningar ska tätas ordentligt och hålla emot en brand lika länge som brandsektioneringen.
 
Gör inga hål i lägenhetens tak för infällda lampor eller kabeldragningar. Där finns också en brandsektionering som ska hindra en brand från att spridas till vinden från lägenheten.
  
MSB rekommenderar att ägare eller innehavare av radhus inspekterar sina vindsutrymmen även om det bara är låga krypvindar, och noga kontrollerar tätheten. Man kan ta hjälp av en stark lampa och belysa utrymmen – om ljus syns på andra sidan finns otätheter. Inspektionen bör organiseras gemensamt av dem som bor i området och den som äger husen. Då behövs ritningarna som visar konstruktionen. Brister kan åtgärdas även om det ibland blir kostsamt.
 
En kontroll bör även ske i samband med att man säljer eller köper radhus. Fråga mäklaren om råd kring hur detta kan gå till.
 

Vad gör vi åt problemet

Flera kommuner har uppmärksammat problemet med brandspridning i radhus och har därför genomfört inventeringar i radhusomården tillsammans med fastighetsägarna, till exempel Lerum och Sörmlandskustens räddningstjänst. Det är framförallt en kommunal tillsynsfråga.

MSB arbetar med problematiken genom den nationella strategin för stärkt brandskydd hos den enskilde med fokus på bränder i alla bostäder.  I arbetet deltar bland annat Boverket.

Publicerad: 2009-11-02 kl. 16:57 | Senast granskad:2018-09-13 kl. 10:29
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete