I de skrifterna återfinns viktiga aspekter för att skydda byggnader mot brand, bedöma behovet av brandskydd samt hur man arbetar med restvärdesräddning.
Handboken "Brandskydd i kulturbyggnader"
Handbok om brandsyn och brandskyddsåtgärder i kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Boken riktar sig till byggnadsantikvarier, kommunal räddningstjänst samt ägare och förvaltare. Vikten av bådeorganisatoriska och teknisk brandskyddsåtgärder betonas.
Boken utgavs 1997 efter samverkan mellan Räddningsverket och Riksantikvarieämbetet. Boken ska bidra till en samsyn om brandskyddsfrågorna mellan myndigheterna. Den ger praktiska råd om brandskydd och hur brandkrav behöver ställas i relation till hänsyn om krav på bevarande av landets kulturarv.
Handbok om brandsyn och brandskyddsåtgärder i kulturhistoriskt värdefulla byggnader
Publikationsnummer:
PUBR00-180
Rapporten "Bedömning av brandskydd i kulturbebyggelse"
Rapporten "Bedömning av brandskydd i kulturbebyggelse" riktar sig till byggnadsvårdare, byggnadsingenjörer, brandsakkunniga med flera, och presenterar en systematisk metod kallad BSV-k (BrandSkyddsVärdering-kulturbebyggelse) för värdering av brandskyddet i kulturbebyggelse. Metoden är bedömningsneutral, vilket innebär att samma resultat ska fås oavsett vem som gör inventeringen. Med metodens hjälp underlättar det att kommunicera nivå och åtgärder för ett förbättrat brandskydd med ägare och beslutsfattare.
Räddningsverket stöttade framtagandet av rapporten. BSV-k bygger på bedömning av 16 olika parametrar som har betydelse för brandskyddet. Parametrarna har olika betydelse/vikt.
Slutprodukten blir ett index där samtliga 16 parametrar med viktning ingår. Ur index kan man se om brandskyddet är acceptabelt eller kan förbättras på en eller flera punkter.
Metoden är bedömningsneutral och tanken är att byggnadsvårdare som fördjupar sig i metodiken utan större kunskap om brandskydd ska kunna inventera brandskyddet i kulturbyggnader. Metoden har tillämpats av bland annat byggnadsvårdare i Västerås
Publikationsnummer:
PUBR00-291
"Handbok i katastrofberedskap och restvärdesräddning"
Handbok i katastrofberedskap och restvärdesräddning (RVR) vänder sig till ledare och säkerhetsansvariga vid museer, arkiv, bibliotek, kyrkor och andra gudstjänstlokaler och till förvaltare av värdefulla samlingar och historiska byggnader.
Bokens fokus ligger på riskanalys och ansvarsfördelning, med många konkreta tips, bilder och exempel från verkligheten. Dess stomme är checklistorna. De finns dels i punktform i den löpande texten, dels i brukarvänligt format där varje användare kan utforma sin lista efter egna behov och önskemål.
Handboken och dess checklistor är webbaserade och kan laddas ner från Riksantikvarieämbetets hemsida. Genom att välja en webbaserad lösning är handboken och listorna alltid uppdaterade och tillgängliga på ett och samma ställe.