Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Erfarenheter från bränder i kulturbebyggelse

Tipsa om artikeln
MSB:s databas Stora olyckor innehåller uppgifter om stora olyckor i Sverige från 1950 och framåt.
Läs mer
Med stora olyckor avses här olyckor där minst fyra personer har omkommit, minst tio personer har skadats eller där konsekvenserna på annat sätt bedömts vara särskilt omfattande.
 
Bland de bränder som ingår i databasen finns många där kulturminnesmärken eller kyrkor förstörda.

Exempel ur databasen

Trähusbrand i Jönköping 2001-02-11

Brand i två trähus i Jönköping. Branden orsakades av glappkontakt i en fördelningsdosa. Ett 60-tal personer evakuerades. Byggnaderna var kulturellt värdefulla. Kostnaden blev 38 miljoner kr. 

Branden i Katarina kyrka 1990-05-17

Brand i Katarina kyrka i Stockholm. Kyrkan blev helt förstörd i branden som troligen började på grund av skadade elinstallationer på kyrkans vind. Kostnaden för branden blev 144 miljoner kr, enligt tidskriften "Brand och Räddning" kostade återuppbyggnaden 350 miljoner kr.

Rådhusbranden i Lidköping 1960-02-10

Brand i rådhuset i Lidköping. Det var ett av Sveriges finare kulturminnen. Byggnaden var helt uppförd i trä. I byggnaden fanns bland annat konditori och hemslöjdsaffär på första våningen. Huset var under ombyggnad. Troligen orsakades branden av överhettning från elektrisk kamin. Rådhuset var brandförsäkrat till en halv miljon kr.
Publicerad: 2009-11-02 kl. 16:38
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete