Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Brandskydd på hotell, vandrarhem och pensionat

Tipsa om artikeln
Hotell, pensionat och liknande anläggningar är bland de mest riskabla platserna vid en brand eftersom man tillbringar nätter i en okänd miljö.
Brandspridningen kan vara snabb och utrymning behöver ibland ske omedelbart och helst vara klar innan räddningstjänsten anländer.
 
En kartläggning av brandskyddsnivån på drygt 100 hotell, pensionat och vandrarhem runt om i Sverige gjordes 2007. Utgångspunkt för undersökningen var frågan "Har svenska hotell, vandrarhem och pensionat tillräckligt bra brandskydd?". Denna kartlägganing och befintlig statistik ledde till Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandskydd i hotell, pensionat, vandrarhem och liknande anläggningar.
 
De allmänna råden syftar till att öka brandskyddet och precisera vad som är en lägsta acceptabel nivå. Ett skäligt brandskydd omfattar en bra organisation med rutiner, god utbildning, egenkontroll, anpassat byggnadstekniskt brandskydd, tidigt larm och fungerande brandredskap. Alla gäster ska känna förtroende för brandskyddet i svenska hotell.
Publicerad: 2009-11-02 kl. 16:20
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete