Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Brandskydd i gästhamnar

Tipsa om artikeln
Bränder i gästhamnar uppstår framför allt i båtarna. Människor som skadas vid bränder i gästhamnar skadas vanligen av brand i den egna båten.
Det är därför främst den enskilde båtägaren som kan minska risken för brand och skador orsakade av brand genom att ha ett gott brandskydd i båten.
 
I Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandskydd i gästhamnar (SRVFS 2006:3) redovisas brandskyddsåtgärder som syftar till att begränsa risken för brandspridning mellan båtar samt att begränsa konsekvenserna om brand uppstår. Den största risken för brandspridning mellan båtar finns nattetid när det kan dröja innan en brand upptäcks och bekämpas.
 
Den som driver en gästhamn kan vidta flera olika brandskyddsåtgärder för att åstadkomma ett gott skydd mot brand i hamnen. Det allmänna rådet och kommentarerna behandlar de viktigaste åtgärderna för detta arbete.
 
För information om brandskyddet i fritidsbåtar hänvisas till Sjöfartsverket, Sjösäkerhetsrådet, försäkringsbolag, båtlivsorganisationer och lokala båtklubbar.

Handbok för planering och säkerhet i hamnar

Svenska båtunionen har gett ut en handbok för planering och säkerhet i hamnar för fritidsbåtar. Se länk här bredvid.
 
Publicerad: 2009-11-02 kl. 16:10
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete