Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Husvagnar på camping

Brandskydd på campinganläggningar

Tipsa om artikeln
Husvagnar och tält brinner snabbt – ofta är branden över på några minuter. Bränder och personskador i samband med bränder på campinganläggningar orsakas vanligen av brand i den egna campingenheten. Det är därför främst den enskilde campinggästen som kan påverka risken för brand.
Enligt 2 kap. 2 § lagen (2003:778) om skydd mot olyckor, LSO, ska ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.
 
En plats som ordningsställts för camping och som kräver bygglov är ett exempel på en sådan anläggning som omfattas av 2 kap. 2 § LSO, till exempel olika typer av servicebyggnader.
 
Den som driver en campinganläggning kan vidta flera olika brandskyddsåtgärder för att åstadkomma ett gott skydd mot brand på campingen. Det handlar till exempel om hantering av gasol, information till gästerna, avstånd mellan campingenheter, tillgång till släckutrustning, utbildning av personal. Inte minst viktigt är att verksamhetsutövaren bedriver ett systematiskt brandskyddsarbete inom anläggningen.
Publicerad: 2010-04-12 kl. 15:24 | Senast granskad:2016-06-17 kl. 14:53
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete