Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Brandsskyddsfrågor i lov och byggprocessen

Tipsa om artikeln
För att byggnader på ett rättssäkert sätt ska få ett brandskydd som uppfyller samhällets miniminivå är det viktigt att brandskyddsfrågor hanteras av den aktör och i den process där de hör hemma. För att det ska bli möjligt behövs kunskap, samsyn och samverkan inom kommunen, mellan exempelvis räddningstjänst och byggnadsnämnden.

Plan- och bygglagen (PBL) och lagen om skydd mot olyckor (LSO) ställer krav på brandskydd när en byggnad uppförs eller ändras respektive när den är färdig. MSB har i nära samarbete med Boverket tagit fram vägledningen Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen. Vägledningen ska vara ett stöd för att få till den samverkan som behövs i en kommun för att brandskyddsfrågor ska hanteras där de hör hemma.

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen
Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Vägledning har skrivits av MSB i nära samarbete med Boverket. Den syftar till att und...
Publikationsnummer:
MSB1143
 

Vägledning för att underlätta samverkan

Vägledningen beskriver lov- och byggprocesserna och de roller som ingår. Förhoppningen är att det ska leda till en ökad förståelse och kunskap om processerna som tydliggör vilka frågor som ska hanteras när. Vägledningen ska även underlätta hanteringen av, och kommunikationen kring lov- och byggprocessen. Kunskap och en bra dialog mellan byggnadsnämnden och räddningstjänsten, framförallt tidigt i byggprocessen, kan ge många fördelar. Missförstånd undviks, utmaningar kan snabbare lösas och räddningstjänsten får möjlighet att tillföra viktig kunskap.

Vägledningens målgrupp

Vägledningen riktar sig främst till personal inom räddningstjänsten som kommer i kontakt med byggärenden under lov- och byggprocessen. Den kan även vara till nytta för sakkunniga som byggnadsnämnden samarbetar med för att få en rättssäkrare byggprocess.

Mer information om PBL och LSO

Vill du läsa mer om var och hur brandskyddsfrågor ska hanteras och hur man på bästa sätt använder räddningstjänstens kompetens vid bedömningar enligt PBL ska du vända dig till kommunens byggnadsnämnd eller till Boverket.

För mer information om bedömning av skäligt brandskydd och tillsyn enligt LSO ska du vända dig till den kommunala räddningstjänsten eller till oss på MSB.

Publicerad: 2018-01-09 kl. 16:20
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete.