Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skydd av bebyggelse i eller nära skog

Tipsa om artikeln
De flesta och de svåraste skogsbränderna inträffar vid stark torka. När riskerna är stora kan extra uppmärksamhet och bevakning göra att små bränder upptäcks tidigt. Vid hög brandrisk kan det vara eldningsförbud.

Ägare till gårdar, villor, torp och andra byggnader bör se till att inte ha brännbara upplag nära sina hus, då dessa kan brinna och sprida brand till byggnad. Ta bort allt torrt gräs runt byggnader och håll det kort under sommaren. Bränn dock inte gammalt gräs. Röj sly och ris. Genom att ta bort det som är lättantändligt minskar risken att en annalkande mark- eller skogsbrand får fäste och möjligheter ökar att kunna skydda byggnader.

 
En vattentunna fylld med vatten, enkla handredskap, strilkannor och granruskor är bra för en snabb insats. Ännu bättre är en vattenslang. Det är viktigt att blöta ner marken och hålla den fuktig, vilket kräver mindre vatten än att släcka. Man kan göra begränsningslinjer så att branden inte når fram till husen via vegetationen. Förbered detta och ha ruskor och borstar i beredskap för att släcka flygbränder.
 
Om en brand närmar sig:
  • stäng fönster, eventuella fönsterluckor, dörrar och takluckor.
  • fäll in markiser och plocka undan lättantändliga föremål.
  • förbered även med att resa en stege.
Publicerad: 2009-11-02 kl. 17:01 | Senast granskad:2014-01-07 kl. 13:11
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete