Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Brandskydd i byggnader och anläggningar

Det finns olika krav på brandskyddet i en byggnad eller anläggning beroende på vilken verksamhet som bedrivs. Detta beror på att brandriskerna ser olika ut.

Flerbostadshus

Brandsskyddsfrågor i lov och byggprocessen

För att byggnader på ett rättssäkert sätt ska få ett brandskydd som uppfyller samhällets miniminivå är det viktigt att brandskyddsfrågor hanteras av den aktör och i den process där de hör hemma. För att det ska bli möjligt behövs kunskap, samsyn och samverkan inom kommunen, mellan exempelvis räddningstjänst och byggnadsnämnden.

Campinganläggningar

Husvagnar och tält brinner snabbt – ofta är branden över på några minuter. Bränder och personskador i samband med bränder på campinganläggningar orsakas vanligen av brand i den egna campingenheten. Det är därför främst den enskilde campinggästen som kan påverka risken för brand.

Radhus

Efter svåra radhusbränder vill många veta mer om sitt brandskydd. Utifrån erfarenheter från många brandutredningar och insatsstatistiken ger vi här en del goda råd.

Flerbostadshus

Varje år omkommer cirka 120 personer i Sverige i bränder, de flesta av dem i samband med bränder i bostäder.

Hotell, vandrarhem & pensionat

Hotell, pensionat och liknande anläggningar är bland de mest riskabla platserna vid en brand eftersom man tillbringar nätter i en okänd miljö.