Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Frågor och svar om systematiskt brandskyddsarbete

Tipsa om artikeln
Osäker på vad som gäller för systematiskt brandskyddsarbete? Här finner du frågor och svar.

Vem bör bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete?

Enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor ska alla byggnader och anläggningar ha ett skäligt brandskydd. I SRVFS 2004:3 har Räddningsverket gett sin tolkning att detta innebär att man också bedriver ett systematiskt brandskyddsarbete. Det betyder att det bör finnas ett systematiskt brandskyddsarbete för alla byggnader, dock i varierande omfattning.

Vem bör dokumentera sitt systematiska brandskyddsarbete och hur i så fall?

Hemma i villan behöver naturligtvis ingen dokumentation av brandskyddsarbetet ske. På en förskola är det troligtvis lämpligt att ha en enklare form av dokumentation och på den avancerade industrin behöver den förmodligen vara mer omfattande. I SRVFS 2004:3 ges mer stöd för bedömningen av vem som bör dokumentera sitt SBA. Dokumentationen är till för ägare och nyttjare och syftar till att upprätthålla ett gott brandskydd. Därför är det deras behov som styr hur dokumentationen läggs upp.

Ska dokumentationen av det systematiska brandskyddsarbetet skickas till kommunen?

Nej. Däremot ska det för vissa byggnader och anläggningar upprättas en särskild sammanfattning av det systematiska brandskyddsarbetet, en så kallad skriftlig redogörelse för brandskyddet, vilken ska skickas till kommunen.

Inom ett företag kanske det redan finns ett ledningssystem eller ett miljöledningssystem. Behöver ett separat system byggas upp för det systematiska brandskyddsarbetet?

Nej. Tvärtom är det väldigt bra om det går att bygga ihop systemen så att det inte finns flera parallella sådana med olika former av dokumentationer osv.

Vad innebär det att vara brandskyddsansvarig enligt SRVFS 2004:3?

Att man har till uppgift att samordna brandskyddsfrågorna inom organisationen.

Vad menas med "brandskyddsåtgärder som kräver speciellt underhåll" i SRVFS 2004:3?

Exempelvis fasta brandskyddsinstallationer som kräver underhåll, såsom automatiska brandlarmanläggningar och sprinkleranläggningar. Inte handbrandsläckare och dylikt.
Publicerad: 2009-10-30 kl. 14:33 | Senast granskad:2013-09-26 kl. 13:16
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete