Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Mineralgödsel i våldsamma brott

Tipsa om artikeln
Vissa typer av mineralgödsel kan användas för att tillverka sprängämnen, och det är därför viktigt att dessa inte kommer i orätta händer. Med några enkla medel kan produkterna skyddas mot stöld. Mineralgödsel med högt innehåll av ammoniumnitrat får inte tillhandahållas allmänheten. Misstänkta transaktioner med och betydande stölder/försvinnanden av nitratinnehållande mineralgödsel måste rapporteras till polisen.
Illustration: mineralgödselsäckTillgången till vissa mineralgödsel har sedan flera år varit begränsad för allmänheten. Många yrkesutövare, framför allt lantbrukare, behöver dock dessa produkter för att bedriva sin verksamhet. Med ökad medvetenhet om problematiken kan riskerna för att mineralgödsel hamnar i orätta händer minskas. 

Informationsmaterial till lantbrukare

För att hjälpa lantbrukare har MSB gett ut en broschyr med enkla råd för att skydda mineralgödsel mot stöld. Broschyren innehåller också information om regler inom området.
 
Undvik att din mineralgödsel används i våldsamma brott
Reviderad mars 2017 Mineralgödsel (”handelsgödsel”) med högt innehåll av ammoniumnitrat eller andra nitrater kan användas för att tillve...
Publikationsnummer:
MSB532
 

Begränsning av vissa mineralgödsel

Mineralgödsel med 16 vikt% kväve eller mer från ammoniumnitrat får inte tillhandahållas allmänheten. Sådana mineralgödsel får endast handhas av lantbrukare och yrkesmässiga aktörer enligt EU-förordning 1907/2006 (Reach-förordningen), se Bilaga XVII post 58.
16 vikt% kväve från ammoniumnitrat motsvarar 46 vikt% ammoniumnitrat. En tumregel är att mineralgödsel som innehåller minst 8 vikt% av både ammonium-kväve (NH4-N) och nitrat-kväve (NO3-N) omfattas av begränsningen.
 

Nya regler för sprängämnesprekursorer

Från den 2 september 2014 gäller nya EU-regler som syftar till att begränsa tillgängligheten till sprängämnesprekursorer för privatpersoner. Utöver detta ska ekonomiska aktörer rapportera misstänkta transaktioner med produkter innehållande sprängämnesprekursorer, och betydande stölder och försvinnanden av dessa. Mineralgödsel som innehåller ammoniumnitrat, natriumnitrat, kaliumnitrat, kalciumnitrat eller kalciumammoniumnitrat omfattas av detta krav.
Publicerad: 2013-02-19 kl. 14:53 | Senast granskad:2017-01-03 kl. 16:34
Kontakt:
Lorens Van Dam lorens.van.dam@msb.se