Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Informationsmaterial till handeln om reglerna för sprängämnesprekursorer

Tipsa om artikeln
För att underlätta genomförandet av de nya reglerna om sprängämnesprekursorer (EU-förordning 98/2013) har MSB utvecklat informationsmaterialet ”Du kan göra skillnad – Sälj kemiska produkter på ett ansvarsfullt sätt”. Det är särskilt riktat till handlare som säljer de berörda produkterna till privatpersoner, och innehåller praktiska råd för hur reglerna kan genomföras.

Syftet med reglerna, som bl.a. innebär förbud och tillståndskrav för enskilda personer, är att minska möjligheterna till tillverkning av hemgjorda sprängämnen. Handlare som säljer berörda produkter till privatpersoner har en nyckelroll i att förhindra att utgångsämnen till sprängämnen – sprängämnesprekursorer – hamnar i orätta händer. För att bistå dessa handlare har MSB utvecklat informationsmaterial riktat särskilt till dem.

Läs mer om reglerna för sprängämnesprekursorer

Informationsmaterial

Informationsmaterialet "Du kan göra skillnad – sälj kemiska produkter på ett ansvarsfullt sätt", består av en folder och en tillhörande poster. Foldern är riktad till den ansvarige för kemiska produkter i butiken/företaget medan postern är riktad till kassapersonalen. De har skickats ut till större delen av den berörda handeln, men skulle du som handlare inte fått den eller önskar fler exemplar, kan du ladda ned materialet här.

Du kan göra skillnad! Sälj kemiska produkter på ett ansvarsfullt sätt
För att underlätta genomförandet av de nya reglerna om sprängämnesprekursorer (EU-förordning 98/2013) har MSB utvecklat informationsmater...
Publikationsnummer:
MSB749
 
 
Du kan göra skillnad! Sälj kemiska produkter på ett ansvarsfullt sätt - poster
För att underlätta genomförandet av de nya reglerna om sprängämnesprekursorer (EU-förordning 98/2013) har MSB utvecklat informationsmater...
Pris:
0,00 kr
Publikationsnummer:
MSB754
Antal
Ej i lager
 
 

Resultatet av ett EU-projekt

Ovanstående material har utvecklats inom ramen för ett EU-projekt kallat Security of Sales – High Risk Chemicals, där MSB deltagit. Mallar för foldern och postern finns även på de flesta andra EU-språk, och förhoppningen är att även andra medlemsstater använder dessa för att genomföra liknande informationskampanjer. Några medlemsstater har redan valt att göra det, och det kan förväntas att fler ansluter.

Ytterligare vägledning

Kommissionen har utvecklat vägledning till EU-förordning 98/2013. Denna vägledning, som bara finns på engelska, tar bland annat upp vad som avses med "betydande stölder och försvinnanden" i närmare detalj än vad som anges i foldern ovan.

Kommissionens vägledning till EU-förordning 98/2013 (på engelska) (pdf 586 Kb på extern webbplats, nytt fönster)

Publicerad: 2013-02-19 kl. 14:32 | Senast granskad:2017-01-03 kl. 16:34
Kontakt:
Lorens Van Dam lorens.van.dam@msb.se