Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Olycksrapportering brandfarliga och explosiva varor

Tipsa om artikeln
Enligt 12 § förordningen (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor (FBE) ska olyckor och tillbud som inneburit risk för olyckor rapporteras till tillsynsmyndigheten.
Rapporteringsskyldigheten gäller bara tillståndpliktiga verksamheter. Vissa verksamheter har rapporteringsskyldighet till MSB, medan andra ska rapportera till kommunen. Vi ser gärna att dessa verksamheter även rapporterar direkt till MSB.

Rapportering till MSB ska göras av följande verksamheter

Rapporteringsskyldigheten gäller tillståndspliktiga verksamheter som omfattar
  • tillverkning, bearbetning, behandling, förstöring, underhåll och återvinning av explosiva varor,
  • annan hantering eller import av explosiva varor i anslutning till ovanstående,
  • gränsöverskridande överföring av explosiva varor.
  • import av explosiva varor
Försvarsmakten, Försvarets materielverk, Totalförsvarets forskningsinstitut och Fortifikationsverket har rapporteringsskyldighet till MSB avseende tillverkning och förvaring på fasta platser av explosiva varor, viss översyn av ammunition samt hantering av brandfarliga varor.
 
Dessutom har ledningsägaren till naturgassystem med drifttryck över 4 bar rapporteringsskyldighet till MSB.

Frivillig rapportering

MSB ser gärna att även olyckor och tillbud som berör brandfarliga och explosiva varor men som inte omfattas av rapporteringsskyldighet till myndigheten rapporteras direkt till oss. Kännedom om sådana händelser ger oss större möjlighet att förmedla kunskap för att förebygga liknande händelser inom andra verksamheter.

Återrapportering

Olyckor och tillbud som rapporteras in kommer att analyseras och sammanställas i en databas för att lärdomar av de olyckor och tillbud som sker ska komma andra till del.
Publicerad: 2009-11-17 kl. 09:10
Kontakt:
No such user