Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Olyckor och fyrverkerier

Tipsa om artikeln
Varje år skadas cirka 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. Drygt tjugo av dessa har så allvarliga skador att de behöver läggas in på sjukhus för fortsatt vård. De flesta av dessa olyckor sker i samband med nyårsfirandet. 66 % av alla bränder orsakade av fyrverkerier inträffar under jul, nyår och trettonhelgen. Även här sker de flesta av dessa i samband med nyårsfirandet.

Personskadorna minskar

Antalet vårdade på sjukhus till följd av olyckor med fyrverkerier halverades under perioden 1997 – 2014. I genomsnitt vårdas numera drygt 20 personer varje år på sjukhus till följd av olyckor med fyrverkerier. De vanligaste skadorna från fyrverkerier är bränn- och sårskador. Skador på händer och fingrar är vanliga liksom skador på huvudet, där framförallt ögonen är utsatta. 

 Läs mer om personskador och fyrverkerier  

Flest fyrverkeribränder vid midnatt på nyårsafton

Antalet insatser till bränder fördubblas under nyår jämfört med andra dagar under jul och nyårshelgen. Fyrverkerier står för en stor andel av denna ökning.

Kopplingen mellan insatser till bränder orsakade av fyrverkerier på nyårsafton och tid är tydlig. Vid 12-slaget och timmen efter sker inte helt oväntat flest insatser till bränder som orsakats av fyrverkerier. De flesta av dessa bränder sker utomhus och 70 % begränsas till det föremål där branden startade. 

Läs mer om olyckor under jul, nyår och trettonhelgen 

Publicerad: 2009-11-13 kl. 12:19 | Senast granskad:2016-12-21 kl. 11:28
Kontakt:
Marie Lundqvist Marie.Lundqvist@msb.se