Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB:s arbete med fyrverkerier

Tipsa om artikeln

Normgivning – föreskrifter och allmänna råd

MSB är den myndighet som på regeringens uppdrag skriver föreskrifter och allmänna råd som rör hanteringen av fyrverkerier. Föreskrifterna bygger på lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor och förordningen (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor.
 
Hela lagstiftningen har som mål att fyrverkerier och andra brandfarliga och explosiva varor ska hanteras så säkert som möjligt.
 

Tillstånd

För att säkerställa att man hanterar fyrverkerierna på ett säkert sätt och enligt lagstiftningen finns det krav på att man ska ha tillstånd innan man påbörjar hanteringen.
 
När det gäller tillstånd för tillverkning, destruktion eller liknande hantering samt import av fyrverkerier är det MSB som är tillståndsmyndighet och prövar ansökningar.
 
Tillstånd till användning, handel och förvaring av fyrverkerier enligt LBE prövas av den kommun där verksamheten ska äga rum. Om det behövs tillstånd till användning av fyrverkerier enligt ordningslagen är det polismyndigheten på orten som handlägger detta.
 
Att verksamheter med fyrverkerier följer lagstiftningen kontrolleras också genom tillsyn av MSB respektive kommunen.

Godkännanden

Alla fyrverkeriartiklar för försäljning till konsumenter måste ha genomgått bedömning av överensstämmelse med väsentliga säkerhetskrav och villkor för överlåtelse enligt pyroteknikdirektivet 2007/23/EG samt försetts med CE-märkning innan de får användas eller säljas i Sverige.
 
Från och med 4 juli 2013 ska fyrverkeriartiklar för professionella användare vara prövade enligt pyroteknikdirektivet 2007/23/EG och CE-märkta.
 
Fyrverkeriartiklar som godkänts av MSB enligt tidigare gällande regler får fortsätta att säljas tills deras godkännanden löper ut, dock som längst till den 4 juli 2017.
 
Genom marknadskontroll kan MSB kontrollera att endast godkända fyrverkerier säljs i handeln. Under senare år har MSB varit ute på marknadskontroll på flera platser i landet under mellandagarnas fyrverkeriförsäljning.

Information

För att minska fyrverkeriolyckorna informerar MSB om riskerna med fyrverkerier. Detta sker genom till exempel artiklar och annonser i tidningar, via webbplatsen, i TV och på bio. Läs även artiklar och se informationsfilmer om fyrverkerier, länkar finns i menyn.

Riksdagens ansvar

Det är inte MSB:s roll att avgöra frågan om fyrverkerier överhuvudtaget ska få säljas till och användas av allmänheten. Detta är en politisk fråga och bestäms i riksdagen genom stiftande av lagar.
 
MSB:s uppgift är att utföra det som bestäms av riksdagen i lagen om brandfarliga och explosiva varor och vi kan inte besluta om sådant som inte har stöd i den lagen. Att tillåta eller förbjuda fyrverkerier ligger utanför MSB:s bemyndigande. Däremot ska MSB verka för att hanteringen av fyrverkerier sker på ett tillräckligt säkert sätt.
 
1999 kom utredningen "Ja till fyrverkerier - men med färre skador" om fyrverkerier på uppdrag av regeringen. Resultatet av den var att man ansåg att fyrverkerier ska tillåtas men att åldersgränsen för användning skulle höjas till 18 år och att smällare skulle förbjudas. Dessa ändringar infördes i lagstiftningen 2001.
 
Publicerad: 2009-11-13 kl. 12:32 | Senast granskad:2014-06-03 kl. 14:59
Kontakt:
Reza Abbassi Reza.Abbassi@msb.se