Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Godkännande av fyrverkerier

Tipsa om artikeln
För att fyrverkeriartiklar ska få släppas ut på marknaden i Sverige måste de vara godkända, klassificerade och märkta.

Fyrverkeriartiklar kan vara godkända utifrån något av dessa två olika förfaranden:

  1. Prövade och godkända av MSB (eller någon av föregångarna Sprängämnesinspektionen (SÄI) eller Räddningsverket (SRV))
  2. Bedömda utifrån överensstämmelse med väsentliga säkerhetskrav i EU-direktiv 2013/29/EU (tidigare 2007/23/EU), ”pyroteknikdirektivet” och försedda med CE-märkning.

Att det just nu finns två olika förfaranden beror på att genomförandet av bestämmelserna i pyroteknikdirektivet sker stegvis under en övergångsperiod fram till den 4 juli 2017. Efter detta datum ska alla fyrverkeriartiklar vara prövade enligt bestämmelserna i direktivet och CE-märkta för att få släppas ut på marknaden. Produktkraven i direktivet 2013/29/EU genomförs i Sverige i MSB:s föreskrifter (MSBFS 2015:6) om tillhandahållande av pyrotekniska artiklar och ammunition. 

MSBFS 2015:6 föreskrifter om tillhandahållande av pyrotekniska artiklar och ammunition.

Märkning av fyrverkeriartiklar

Prövning och CE-märkning av fyrverkerier enligt MSBFS 2015:6

Fyrverkerier ska genomgå bedömning av överensstämmelse med de väsentliga säkerhetskraven enligt MSBFS 2015:6. Bedömningen genomförs av ett anmält organ - ett kontrollorgan som anmälts till EU-kommissionen. De artiklar som genomgått bedömningen och godkänts ska förses med CE-märkning. Utöver CE-märkningen ska artikeln vara märkt enligt 4 kap. i MSBFS 2015:6.

Efter den 4 juli 2017 får endast de fyrverkerier som är prövade enligt MSBFS 2015:6 och CE-märkta släppas ut på marknaden.

Nationellt godkännande från MSB

Ett nationellt godkännande från MSB, SRV eller SÄI gäller endast för den svenska marknaden och som längst till den 4 juli 2017.

Publicerad: 2009-11-12 kl. 17:02 | Senast granskad:2015-08-17 kl. 10:29
Kontakt:
Rolf Weinander Rolf.Weinander@msb.se