Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Försäljningsplatsen

Tipsa om artikeln
Lämpliga lokaler för försäljning av fyrverkerier är där konsekvenserna av en brand eller en explosion blir så små som möjligt, med tanke på lokalernas brandtekniska utformning.

Försäljningsplatsens utformning och placering samt mängden fyrverkerier som hanteras där ska vara anpassade på ett sådant sätt att människor som vistas utanför försäljningslokalen har ett tillfredsställande skydd.

Det kan ur brandskyddssynpunkt finnas lokaler eller placeringar av försäljningsdisk som kommunen bedömer som olämpliga att ha som försäljningsställen. Tänk på hur fyrverkerierna är placerade i förhållande till utrymningsvägar.

För att upplysa kunder om att det finns risker vid hantering av fyrverkerier är det viktigt att försäljningsdisken skyltas med följande skyltar:

Rök- och eldförbud            Explosiva varor 

Förbud mot rökning och öppen eld      Explosiva varor

Sedan den 1 juni 2015 gäller nya bestämmelser om varningsskyltar. Under en övergångsperiod fram till 1 juni 2019 får även den gul-svarta trekantiga varningsskylten för explosiva varor användas.

Läs mer om varnings- och förbudsskyltar vid hantering av brandfarliga och explosiva varor

Fyrverkerier får ställas fram vid en försäljningsdisk under förutsättning att de:

  • står under ständig uppsikt, och
  • endast kan nås av försäljningspersonalen.

Mängden fyrverkerier som placeras vid försäljningsdisken får inte vara större än att människor som vistas utanför försäljningslokalen har ett tillfredsställande skydd. Mer än det som uppskattas räcka till försäljning under dagen bör aldrig ställas fram. När butiken stänger måste kvarvarande fyrverkerier vid försäljningsplatsen låsas in i ett förråd.

Bestämmelser om hantering av fyrverkerier i en försäljningslokal finns i 9 kap. 35 § i MSB:s föreskrifter om hantering av explosiva varor (MSBFS 2016:3)

MSBFS 2016:3 föreskrifter om hantering av explosiva varor

Publicerad: 2013-11-20 kl. 09:10 | Senast granskad:2016-08-16 kl. 08:17
Kontakt:
Rolf Weinander Rolf.Weinander@msb.se