Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Tillverkning av explosiva varor med laddtruckar (MEMU:s)

Tipsa om artikeln
Vid civil sprängning, t ex av vägtunnlar, används ofta laddtruckar som tillverkar sprängämnet på plats direkt i borrhålet.
Laddtruckarna kallas ibland MEMU:s (Mobile Explosives Manufacturing Units), och det är inte ovanligt att laddningen sker på entreprenad. Därmed ställs frågan om vem det är som ska ha tillstånd för tillverkningen av den explosiva varan.
 
För tillverkning av explosiv vara med laddtruckar (MEMU:s) har MSB därför gett ut en vägledande informationsbroschyr "Så söker du tillstånd för tillverkning av sprängämne med laddtruck". Broschyren förtydligar vem som ska söka tillverkningstillståndet, vilka handlingar som behövs och vilka regler som gäller för tillverkningen.
 
Broschyren behandlar också vilka regler som gäller för hanteringen av de andra explosiva och brandfarliga varor som vanligtvis förekommer vid denna typ av verksamhet (tändare, boostrar, emulsion/matris, AN-prills med mera). 
 
Så söker du tillstånd för tillverkning av sprängämne med laddtruck
Denna information riktar sig till dig som använder eller tillhandahåller laddtruckar och andra mobila enheter för tillverkning av sprängä...
Publikationsnummer:
MSB 0089-09
 
Publicerad: 2009-11-22 kl. 13:09
Kontakt:
Lorens Van Dam lorens.van.dam@msb.se