Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Handladdning av ammunition

Tipsa om artikeln
Handladdning är tillverkning av ammunition till handeldvapen utan automatiska hjälpmedel.
Den som har licens för skjutvapen till jakt och målskytte får utan annat tillstånd handladda ammunition för eget bruk till sina vapen. Under dessa omständigheter är det också tillåtet att hantera upp till 5 kg krut och tändhattar i riskgrupp 1.3 eller 1.4 utan förvarings- och överföringstillstånd. Krut och tändhattar måste dock förvaras i säkerhetsskåp och giltig vapenlicens uppvisas för säljaren vid inköp.

Den som vill överlåta (ge bort eller sälja) egenladdad ammunition till någon annan måste däremot ha tillstånd från MSB för tillverkning av explosiva varor. Under vissa omständigheter behövs ibland tillverkningstillstånd även för att anordna kurser i handladdning.

Ammunition med expanderande kula, även för civilt bruk till jakt och målskytte, räknas med några få undantag som krigsmateriel enligt lagen om krigsmateriel. För att handladda ammunition för överlåtelse krävs därför även tillstånd från Inspektionen för strategiska produkter(ISP) att tillverka krigsmateriel.

Det krävs alltså tillstånd från två myndigheter, ISP och MSB, för att handladda och överlåta ammunition till andra.

Automatiska hjälpmedel är sådan utrustning som kan framställa fler än en patron i följd utan att operatören behöver utföra något manuellt handgrepp.

I nedanstående PM kan du läsa mer om när tillstånd behövs och få en detaljerad beskrivning av vad som ska finnas med i en ansökan.
 
 
 
 
Publicerad: 2009-11-11 kl. 15:24 | Senast granskad:2017-08-17 kl. 10:55
Kontakt:
Rolf Weinander Rolf.Weinander@msb.se