Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

PU – pyroteknisk utrustning för fordon

Tipsa om artikeln
Alla komponenter i fordon som innehåller explosivämnen räknas som pyroteknisk utrustning (PU). En modern bil kan ha ett tjugotal olika PU-enheter, framför allt krockkuddar och bältesförsträckare.
Fakta
Nya bilar utrustas med alltfler PU i takt med att säkerhetskraven ökar. Den ökande hanteringen av dessa ställer särskilda krav inom både fordonsindustrin, serviceverkstäder och bilskrotar. 
 

En PU innehåller en gasgenerator som vid en kollision under några millisekunder genererar en tillräckligt stor gasmängd för att blåsa upp en kudde eller sträcka åt ett säkerhetsbälte för att skydda passageraren. Gasgeneratorn kan vara enbart pyroteknisk eller en så kallade hybridgasgenerator som innehåller en pyroteknisk sats i kombination med en behållare med inert gas under högt tryck. Funktionen är densamma oavsett typ.

Exempel på komponenter som räknas som PU

  • krockkuddar
  • bältesförsträckare
  • krockgardiner
  • sidokrockkuddar
  • pyrotekniska skydd för oskyddade trafikanter
  • uppfällbara störtbågar

PU är explosiva varor av typen pyrotekniska artiklar. PU hanteras i flera led än de flesta andra explosiva varor, då de förekommer både hos fordonstillverkare, återförsäljare, verkstäder och skrotar.

Godkännande

PU måste, precis som andra explosiva varor vara prövade enligt bestämmelser i EU-direktiv och CE-märkta för att få släppas ut på marknaden. Tidigare utfärdade godkännanden från MSB eller Räddningsverket är för PU giltiga tills de löper ut. Om dessa PU ska finnas kvar på marknaden efter detta måste de prövas enligt EU-kraven och CE-märkas. MSB kan inte längre förnya sådana godkännanden.

 

Tillverkning, destruktion, förvaring och överlåtelse av PU

För att tillverka eller destruera PU krävs tillstånd för detta från MSB. Den som vill överlåta (sälja) eller förvara mer än 10 PU måste söka tillstånd för detta hos den kommun där verksamheten ska äga rum. Enbart förvaring av upp till 10 PU är tillståndsbefriat, men kraven på förvaringsutrymmen är desamma oavsett om man behöver tillstånd eller inte. All överlåtelse är tillståndspliktig, även i de fall där köparen inte behöver tillstånd.

Du finner mer om destruktion och förvaring av PU via menyn.

Publicerad: 2009-11-11 kl. 16:09 | Senast granskad:2014-01-07 kl. 13:11
Kontakt:
Rolf Weinander Rolf.Weinander@msb.se