Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Identitetsmärkning av explosiva varor för civilt bruk

Tipsa om artikeln
Den som tillverkar eller importerar explosiva varor för civilt bruk måste förse varorna med identitetsmärkning så att de ska kunna spåras. Spårbarheten uppnås genom att den som hanterar eller importerar identitetsmärkta explosiva varor måste föra och underhålla ett register över dem.

Den som tillverkar eller importerar explosiva varor för civilt bruk ska märka varje individuell vara med en beständig och läsbar identitetsmärkning, detsamma gäller varornas innersta förpackning. Identitetsmärkningen ska bestå av både en alfanumerisk kod och en maskinläsbar del. Den maskinläsbara delen kan vara en streckkod eller matriskod som innehåller samma information som den alfanumeriska koden. Den alfanumeriska koden ska innehålla information om vilken tillverkare som har tillverkat varan och ett unikt nummer för varje explosiv vara eller för den innersta förpackningen.

Kravet gäller alla explosiva varor för civilt bruk utom pyrotekniska artiklar och ammunition. Varor som är avsedda för användning av Försvarsmakten eller polisen behöver inte märkas.

Bestämmelser om identitetsmärkning finns i 3 kap. i MSB:s föreskrifter MSBFS 2016:5 om produktkrav på explosiva varor för civilt bruk och plastiska sprängämnen.

MSB:s föreskrifter MSBFS 2016:5

Alla som hanterar eller importerar identitetsmärkta explosiva varor för civilt bruk ska också föra och underhålla ett register över sina varor.

Läs mer om spårbarhet och registerhållning av identitetsmärkta explosiva varor

Koden för varans tillverkningsplats ska fastställas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och erhålls efter ansökan till myndigheten.
 
För tilldelning av en kod för tillverkningsplatsen skicka ansökan till:

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
651 81 KARLSTAD
registrator@msb.se

En ansökan ska innehålla:

  • Kopia eller diarienummer på tillverkningstillstånd
  • Organisationsnummer
  • Adressuppgift till tillverkningsplatsen
  • Uppgifter till de kontaktpersoner som kan nås dygnet runt

Exempel på märkningens utformning

 

Publicerad: 2012-11-22 kl. 08:25
Kontakt: