Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Tillträdesskydd vid förvaring av stenspräckare

Tipsa om artikeln
Vid förvaring av stenspräckare är det viktigt att tänka på att tändarna har en högre begärlighetsgrad än patronerna. Kravet på tillträdesskydd blir därför högre vid förvaring av tändare till stenspräckare eller stenspräckare med monterade tändare.

Tändare av den typ som används till stenspräckare tillhör begärlighetsgrad B, stöldbegärliga, enligt 9 kap. i MSB:s föreskrifter om hantering av explosiva varor MSBFS 2016:3. Vid förvaring av sådana tändare är det ett krav att förrådets tillträdesskydd ska motstå angrepp med handhållna verktyg och elverktyg i minst 10 minuter. Ett vapenskåp eller liknande säkerhetsskåp som uppfyller normen SSF 3492 anses tillräckligt. Tändare till stenspräckare och stenspräckare med monterade tändare måste därför förvaras i ett sådant säkerhetsskåp eller annat utrymme som uppfyller motsvarande skyddskrav.

Endast stenspräckarpatroner utan tändare tillhör begärlighetsgrad C. Förrådet för enbart stenspräckare utan tändare ska ha ett tillträdesskydd motsvarande hänglås klass 2 eller högre och beslag i motsvarande klass. Stenspräckarpatroner utan tändare får även förvaras i plåtskåp med trepunktslås eller utrymme med motsvarande tillträdesskydd.

I praktiken behöver därför alla som förvarar stenspräckare med tändare ha tillgång till förråd som uppfyller kraven för begärlighetsgrad B.

Publicerad: 2017-02-20 kl. 13:13
Kontakt:
Rolf Weinander Rolf.Weinander@msb.se